Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Etikk-kritikk ga resultater

Framtiden i våre hender har lenge satt søkelys på offentlige institusjoner som ikke tar samfunnsansvar. Nå lover Helse Midt-Norge å ha på plass etiske retningslinjer for innkjøp av sine varer. – Det er godt å se at arbeidet vi gjør virker, sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender har lenge satt søkelys på offentlige institusjoner som ikke tar samfunnsansvar. Nå lover Helse Midt-Norge å ha på plass etiske retningslinjer for innkjøp av sine varer. – Det er godt å se at arbeidet vi gjør virker, sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.

Helse Midt-Norge kjøper varer for fem milliarder i året. Nå lover de at innkjøpene skal være etiske. (Foto: Helse Midt-Norge)Helse Midt-Norge kjøper varer for fem milliarder i året. Nå lover de at innkjøpene skal være etiske. (Foto: Helse Midt-Norge)
Helse-Midt Norge sier i dag til NRK at de ønsker å sette etikken i høysetet når de skal gjøre innkjøp. Det skjer på grunnlag av arbeid Framtiden i våre hender har gjort med etikk i offentlige anskaffelser.

– Det startet med at Helse Sør-Øst ble hengt ut som miljøversting av Fremtiden i våre hender i 2008. Etter den kåringen har det skjedd mye, sier Magne Paulsrud i Initiativ for Etisk Handel til NRK.

Verstingkåring fungerte

I 2008 kåret Framtiden i våre hender Staten, Politiet, Forsvaret og Helse Sør-Øst til årets etikkverstinger. I rapporten «Offentlig etikkløshet - om mangel på etiske retningslinjer i offentlige anskaffelser» dokumenterte vi at de offentlige institusjonene, som til sammen handler varer for flere titalls milliarder kroner årlig, ikke stilte etiske og sosiale krav ved sine innkjøp.

Kritikken førte til at Helse Sør-Øst tok grep for å bedre sitt samfunnsansvar, blant annet ved å gjennomføre uanmeldte kontroller på fabrikken som produserer norske legefrakker.  Nå følger også Helse Midt-Norge etter:

– Vi er innkjøpere av varer i så stort omfang at vi ser at vi må ta særlig ansvar for hvordan disse varene framstilles, sier administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Gunnar Bovim til NRK.

Helseforetaket handler for fem milliarder kroner i året. Mange produkter er laget i land som har et langt dårligere arbeidsforhold enn i Norge. Derfor er etisk handel et samfunnsansvar, mener Bovim.

Allerede i 2007 skrev Framtiden i våre hender om hvordan enkle metallinstrumenter som benyttes av tannleger og leger med stor sannsynlighet er produsert under svært kritikkverdige forhold i Pakistan. Det er også denne type innkjøp som nå underlegges etiske krav.

Vil fortsatt følge med

Arild Hermstad.Arild Hermstad.Framtiden i våre hender har i en årrekke jobbet for at norske myndigheter skal stille etiske og sosiale krav ved offentlige anskaffelser slik at arbeiderne som produserer varene vi kjøper skal ha forsvarlige lønns og arbeidsforhold.

Arild Hermstad derfor glad for at Helse Midt-Norge nå tar sitt samfunnsansvar på alvor, men har samtidig en utfordring til helseforetaket:

– Nå har de vært svært tydelige på at de ønsker å ta ansvar for å sikre menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, utvikling og miljø når de gjør innkjøp. Framtiden i våre hender vil nå følge med på at det er noe de også setter ut i praksis, sier Hermstad.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!