Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Apple-lansering med bismak


Apple trommet sammen verdenspressen og snakket i store ord om sin nye iPhone. Selskapet er mindre villige til å snakke om to nye rapporter som avdekker dårlige arbeidsforhold og miljøskader i fabrikkene som lager telefonene.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Apple trommet sammen verdenspressen og snakket i store ord om sin nye iPhone. Selskapet er mindre villige til å snakke om to nye rapporter som avdekker dårlige arbeidsforhold og miljøskader i fabrikkene som lager telefonene.

jobssharpe500333Steve Jobs og Apple er flinke på markedsføring, men hvor flinke er de på etikk?
Spekulasjonene om Apples neste telefon har sirkulert på forbrukernettsteder over hele verden i flere måneder, også i Norge. ITavisen og Macworld Norge varsler løpende dekning av Apples pressekonferanse fra klokka 19. norsk tid den 4. oktober.

Begeistringen deles ikke av alle. 31. august kom rapporten ”The other side of apple II” som avdekker ”alvorlig miljøskade” på grunn av utslipp fra fabrikkene som lager produkter for Apple. Undersøkelsene som ligger bak rapporten viste at flere fabrikkene som jobber for Apple, står bak omfattende miljøfarlige utslipp, og forsøk på å skjule dette.

Til sammen 27 antatte leverandører til Apple har ifølge rapporten miljøproblemer. Apple vil ikke selv være åpne om hvilke leverandører de bruker. Rapporten avdekker utslipp av tungmetaller i elver og innsjøer fra elektronikkfabrikker. Mange av fabrikkene har vært gjenstand for gjentatte klager fra lokalsamfunnene rundt på grunn av utslipp og helseplager. I en landsby ved en av fabrikkene er det også meldt om økning i krefttilfeller.


Rapporten er gitt ut av en koalisjon av organisasjoner som ser på arbeids- og miljøforhold ved industriproduksjonen i Kina. Rapporten fra 31. august følger opp første del av rapporten som kom i januar 2011 og så på både miljøskader og helserisiko for arbeiderne ved fabrikkene i Kina.

I en annen rapport fra 24. september, ”iSlave Behind the iPhone” har organisasjonen SACOM sett på arbeidsforholdene for arbeiderne ved Foxconn-fabrikkene. Foxconn ble kjent etter en serie selvmord blant arbeiderne som jobber for blant andre Apple. I rapporten fra 24. september trekker de fram tvungen overtid, eksponering for kjemikalier og overgrep fra arbeidslederne ved Foxconn sine fabrikker.

SACOM (Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour) har fulgt opp Foxconn i en serie notater og videoer, men får ikke kontakt med Apple som kjøper varer fra Foxconn.

Framtiden i våre hender har i en årrekke sett på brudd på arbeidernes rettigheter og helsefarlige arbeidsforhold ved leverandører til kjente merkevareprodusenter. Du kan lese mer på våre sider om bedriftenes samfunnsansvar.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!