Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Støtt arbeidet vårt for en grønn framtid
Framtiden i våre hender jobber for etisk og miljøvennlig forbruk.
Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Vi bidrar til endring ved å spre kunnskap og finne løsninger.

Nytt fra lokallagene september 2011

September har vært en måned spekket med begivenheter. Lokalvalg, bilfri dag, "Makt forplikter" og årsmøter er bare noe. I Tromsø er et nytt lokallag på trappene og Besteforeldreaksjonen har gjennomført et stort rådsmøte. Les mer og la deg inspirere!
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
September har vært en måned spekket med begivenheter. Lokalvalg, bilfri dag, "Makt forplikter" og årsmøter er bare noe. I Tromsø er et nytt lokallag på trappene og Besteforeldreaksjonen har gjennomført et stort rådsmøte. Les mer og la deg inspirere!

Framtiden i våre hender til nordområdene
Etter mange år hvor aktivismen i lokallagene har hatt sin nordligste post i Bodø får vi nå mer nordnorsk Framtiden i våre hender-engasjement. I Tromsø har bussjåføren og aktivisten Morten Waksvik tatt initativ til å få istand et nytt lokallag. Laget er ennå ikke formelt stiftet, men har fått sin egen facebook-side. Vi gleder oss til fortsettelsen.

Oslo_Hugo_Lewi_Hammer250x250Hugo Lewi Hammer Blindern_Eivor_Finset_SPilling250x250
Eivor Finset Spilling
Blindern_Glenn_Atle_Larsen250x250
Glenn Atle Larsen
To nye lokallagsledere
Både Framtiden i våre hender Oslo og Blindern har gjennomført årsmøter i løpet av september, og begge lag har fått nye styremedlemmer og styreledere. Oslo-laget har i året som gikk, og siden stiftelsen av laget i september 2010, fungert uten en valgt leder, men ved årsmøtet ble Hugo Lewi Hammer styreleder. Vi gratulerer!

Blindern sier i år farvel til Eivor Finset Spilling som har ledet laget i fire år. Hun har bl.a. vært en sentral drivkraft for å få godkjent Blindern som satsningssted, for å få i stand Miljøseminarene sammen med Senter for Utvikling og Miljø og for å etablere samarbeidet med den årlige studentfestivalen STUDIO. Vi takker for en imponerende innsats og ønsker samtidig Glenn Atle Larsen velkommen som ny styreleder i laget!

Makt forplikter
Framtiden i våre hender og Amnesty har inngått et samarbeid om kampanjen "Makt forplikter" i høst som handler om bedrifters samfunnsansvar. Amnesty arrangerer opplæringsseminarer ved sine regionkontorer utover høsten. Lokallagene Blindern og Stavanger har allerede deltatt på disse. Flere lokallag har varslet at de vil delta på seminarene i oktober, og det blir massevis av aksjoner og arrangementer man kan delta på eller la seg inspirere av til å sette i gang noe selv. 

Makt_forplikter_Gregs_collage500
Amnesty og Framtiden i våre hender samarbeider om kampanjen Makt forplikter i høst.
Foto: bl.a. Statoil. Collage: Greg Rødland Buick


Engasjert miljøaktivist på Jæren
Leder i lokallaget på Jæren, Martin Eggen, har også denne måneden vært i media. Denne gangen med et portrettintervju i Stavanger Aftenblad.

Mat og matfestival i Moss
2.september arrangerte Moss kommune i år igjen stor matfestival i gågata midt i sentrum. Festivalen ble åpnet av ordfører Paul Erik Krogsvold og det var aktiviteter som trehjulssykkelløp og kelnerløp. Moss kommune er en Fairtrade-kommune. Framtiden i våre hender Moss stilte derfor opp på kommunens stand og informerte om og delte ut Fairtradeprodukter. Særlig ungdommen var veldig positive til dette og fikk smake både fairtrade bananer og kaffe.

Moss_2011_fairtradestand_500xFramtiden i våre hender Moss møtte mange interesserte publikummer da de delte ut fairtrade bananer og kaffe på matfestival 2. september. Foto: Framtiden i våre hender Moss


Også lokallaget i Bergen er opptatt av mat og har valgt seg temaet "Grønn mat" for sine kampanjer året 2011/2012.På helgeseminaret ved semesteroppstart holdt blant annet journalisten og forfatteren bak boka "Mat er makt", Kaare Bilden, innlegg. 

Framtiden i våre hender Trondheims månedlige "Grønn kokkelering" foregikk denne gangen på Steinerskolen sine lokaler på Ila. Menyen er alltid vegansk og denne måneden sto indisk linsegryte med naan-brød på bordet. Grønn Kokkelering-kveldene er alltid veldig populære med full påmelding, og Trondheims-laget benytter denne trivelige og sosiale anledningen til å diskutere forskjellige Framtiden i våre hender-saker. Som et resultat av dette har laget fått rollen som kontaktpunkt i forbindelse med oppstarten av en vegetarforening i Levanger/Steinkjer

Kommune- og fylkestingsvalget
Bergenslaget lot ikke sjansen gå fra seg til å gjøre lokalvalget litt grønnere. I samarbeid med Framtiden i våre henders miljø- og klimaavdeling utarbeidet de en valgguide til Bergens-velgerne. Her kom SV, Miljøpartiet De Grønne og Venstre definitivt best ut. Om det hadde noe å si for valgresultatet er ikke godt å si da både Venstre og MdG fikk ett mandat mer enn tidligere til kommunestyret, mens SV gikk tilbake med to mandater. 

Også i Trondheim engasjerte lokallaget seg sterkt i oppløpet til valget. Et par dager før valget delte lokallaget ut løpesedler i sentrum av byen med oversikt over de viktigste miljøsakene i Trondheim kommune og hva de ulike partiene mener om dette. Også her kom Miljøpartiet de Grønne og SV best ut, mens valgresultatet ga framgang på 1,9 % for MdG (ingen mandatendring) og tilbakegang på 4,1 prosent for SV (-3 mandater).

Trondheim_flyer-valgkamp-2011-enkel_500xTrondheim lokallag hadde utarbeidet en valgløpeseddel hvor de rangerte partiene i forhold til viktigste miljøsaker. Kilde: Framtiden i våre hender Trondheim
 

Bilfri dag
Bilfri dag har spredt om seg og markeres nå i mange kommuner rundt om i landet. Stavanger kommune arrangerte kanskje den mest ambisiøse markering av bilfri dag og stengte av hele sentrum for biler i Stavanger og Sandnes søndag 4. september. Framtiden i våre hender Stavanger sto på stand på motorveien denne dagen da Stavanger ble forvandlet til et mekka for gående og syklende. 

I Trondheim kommune skal en ny Miljøpakke på 800 millioner kroner brukes til å bygge ut et hovedsykkelveinett for å fremme syklisme i byen, og satsingen på og bruken av kollektivtrafikk har økt markant de siste årene. Lokallaget i Trondheim applauderer for ordfører Rita Ottervik som har gjort dette mulig og ville derfor samarbeide med kommunen om å markere bilfri dag den 22. september i år. Sammen med kommunen delte de ut 250 20-kroninger, fairtrade-sjokolade og fem gavekort på 500 kroner til passerende syklister, som takk for at de bruker sykkel og ikke bil. 

Lokallaget i Kristiansand var også tilstede med stand på bilfri dag i byen den 17. september. Eyvind Danielsen, leder i laget, kunne skryte av at han også vant bymesterskapet i økokjøring som ble holdt av Grønn Hverdag. 

Trondheim_bilfri_dag_2011liggende_msykkel500Det var mange glade syklister da Framtiden i våre hender Trondheim delte ut "Takk for at du sykler"-premier på bilfri dag 22. september. Foto: Framtiden i våre hender Trondheim

Rådsmøte i Besteforeldreaksjonen
2.-3.september arrangerte Besteforeldreaksjonen rådsmøte med representanter fra hele landet. I en felles uttalelse uttrykker rådet sterk bekymring for den norske klimapolitikken. Etter en midlertidigBesteforeldreaksjonen_rdsmte_2011_Gunnar_Skirbekk250xGunnar Skirbekk på rådsmøte i Besteforeldreaksjonen. Foto: Besteforeldreaksjonen nedgang i utslippene i 2008-09, hovedsakelig forårsaket av en internasjonal finanskrise, steg de igjen kraftig i 2010. CO2-utslippene er nå de høyeste noensinne, i strid med all fornuft og Norges moralske forpliktelser. 

Samfunnsentreprenører i Bærum
Bærum lokallag setter fokus på hvordan enkeltmennesket gjennom sitt liv og arbeid kan bidra til å skape endring både lokalt og globalt. På et åpent medlemsmøte den 2.september inviterte laget til debatt om hva som er gode verdier og hvordan vi aktivt kan leve etter disse verdiene. Innledere var Øystein Dahle fra Worldwatch Institute, Knut Arve Orten Lie fra Bærum kommune og Bjørn Hasselberg fra Øverland Andelslandbruk.
Initiativtager til debatten, Bertil Gustavsson, var også innleder på et seminar om samfunnsentreprenørskap i regi av VOFO den 30. september. 

Insektsafari
På Holt gård i Re kunne man 4. september delta på insektsafari i regi av Framtiden i våre hender Tønsberg og omegn. Magne Flåten ledet safarien rundt på gården og de deltakende ble oppfordret til å ta med syltetøyglass til å samle insektene i. Samme sted og dag var det åpen gård med kjøring av hest og vogn, lek, kunst og steinovnsbakte matvarer. 

Tømmerinspektører
Den årlige tømmerkampanjen til Regnskogfondet har i mange år vært gjennomført med hjelp fra Framtiden i våre henders tømmersinspektører. Kampanjen har vært svært vellykket med hensyn til å bevisstgjøre forbrukere og importører i forhold til hva slags tropiske tømmerprodukter de kjøper inn. Både Framtiden i våre henders Trondheimslag og Oslolag rekrutterer tømmerinspektører i år.

altKecang Rusmayda foran det som en gang var en frodig regnskog i Indonesia. (Foto: Erik Hagen/Framtiden i våre hender)

Aktuelle videoer

Aktuelle videoer

Det viktigste rommet

Myteknusing

Ta det helt med ro...

Vegetarskrekk