Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Brusmaskiner ute av Vestbredden

Sodastream har produsert brusmaskiner for det skandinaviske markedet ved fabrikker på okkupert Vestbredden. Nå er produksjonen flyttet til i Israel, men kun for det skandinaviske markedet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Sodastream har produsert brusmaskiner for det skandinaviske markedet ved fabrikker på okkupert Vestbredden. Nå er produksjonen flyttet til i Israel, men kun for det skandinaviske markedet.

Her, i industrilandsbyen Mishor Adumin på okkupert Vestbredden, produseres det fremdeles brusmaskiner. Men ikke for det skandinaviske markedet. (Foto: Wikimedia Commons)Her, i industrilandsbyen Mishor Adumin på okkupert Vestbredden, produseres det fremdeles brusmaskiner. Men ikke for det skandinaviske markedet. (Foto: Wikimedia Commons)
Her er brusmaskinen til Sodastream.Her er brusmaskinen til Sodastream.Sodastream er et israelsk selskap som selger brusmaskiner til det private markedet over hele verden. Hos Elkjøp i Norge selges flere ulike maskiner, flasker og smakstilsetning. Maskinen Sodastream Crystal, som blant selges hos Elkjøp på Carl Berner i Oslo, er merket ”produsert i Israel”.

Fram til juni ble brusmaskinene produsert i en fabrikk i Mishor Adumim, et israelsk industriområde på den okkuperte Vestbredden. Det har gjort Sodastream til mål for en internasjonal forbrukerboikott, som har fått særlig oppmerksomhet i Sverige. Svenske Coop stanset salget av Sodastream midlertidig i juli i år etter påstander om at brusmaskinene ble produsert på Vestbredden på tross av leverandørens løfte om å flytte produksjonen.

– Vi har fått forsikring fra den nordiske importøren om at all produksjon vil være flyttet innen august i år, sier Åshild Indresøvde ved Elkjøp i Norge til Framtiden i våre hender.

I juni åpnet Sodastream nye fabrikklokaler i Alon Tavor inne i Israel, og her produseres nå brusmaskiner for markedene i Frankrike, Sverige, Sveits og USA. Elkjøp i Norge får sine Sodastream-produkter fra svenske Empire.

Sodastream begrunner på sine hjemmesider de nye fabrikklokalene inne i Israel med utvidelse av produksjonen på grunn av økt salg.

Framtiden i våre hender har vært i kontakt med Sodastream i Israel som ikke ønsker å kommentere saken.

I Sodastream sin årsrapport viser selskapet til en kraftig vekst i salget av produkter både i Europa og USA. I tillegg til den nye fabrikken i Alon Tavor har de påbegynt en ny fabrikk i Beersheba i sørlige Israel. Den internasjonale boikotten er nevnt som en risikofaktor for selskapet i årsrapporten for 2010.

Sodastreams fabrikk på Vestbredden skal fortsatt være i drift, men produsere til andre markeder enn det skandinaviske. Ifølge årsmeldingen har selskapet en leieavtale med industriparken Mishor Adumim fram til 2013.

Ifølge rapporten ”Sodastream – A Case Study for Corporate Activity in Illegal Israeli Settlements” skal palestinske arbeidere gjentatte ganger ha klaget over lave lønninger, dårlige arbeidsforhold og kortsiktige kontrakter ved fabrikken til Sodastream.

Den alternative reiseguiden Decode Jerusalem beskriver Mishor Adumim som ett av ti israelske industrisentra inne på Vestbredden. Palestinere som jobber i industriparken får ifølge guiden svært dårlig betalt og har ikke tillatelse til å kjøre inn på området, men må parkere bilene ved grensen. De må i tillegg må de ha en spesialtilatelse som angir nøyaktig hvilke tider de har lov til å oppholde seg i området.

Israelsk industri blir oppfordret til å flytte hit ved at land er billig, spesielt lave skatter og lavere miljøstandarder. Ved å etablere industriområder kan Israel få kontroll over store landområder med mindre anstrengelse og kontrovers enn ved å bygge bosetninger, heter det videre i samme guide.

Les også Framtiden i våre henders artikkel om vin fra den okkuperte Golanhøyden som selges på vinmonopolet.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!