Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Derfor er dyrere mat bra

En tredjedel av maten som produseres og selges i Norge havner i søppelbøtta. Framtiden i våre hender håper regjeringens momsøkning på mat vil gi nordmenn et mer bevisst forhold til matkasting.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
En tredjedel av maten som produseres og selges i Norge havner i søppelbøtta. Framtiden i våre hender håper regjeringens momsøkning på mat vil gi nordmenn et mer bevisst forhold til matkasting.

Arild-stortingetArild Hermstad og Framtiden i våre hender mener det er gode grunner til at maten i Norge skal bli dyrere.

Statsbudsjettet for 2012 viser en økning i matmomsen på ett prosentpoeng. Fra 14 til 15 prosent. Det synes Framtiden i våre hender er et fint signal.

– Vi håper at en momsøkning vil gi nordmenn er mer bevisst forhold til mat. Vi kaster en tredjedel av maten vår. Dette tilsvarer 500.000 tonn mat i året til en verdi av ti milliarder kroner, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Det er i rike land som Norge at matkasting er desidert høyest.

– I 1960 kastet ikke nordmenn flest mat, ikke i 1970 heller. Neppe under jappetiden på 80-tallet heller. I de fleste land er matkasting fremdeles noe som bare et lite mindretall holder på med, sier Hermstad.

Hermstad poengterer at nordmenn aldri har fått så mye mat for pengene som i dag.

– Mat i Norge er for billig, og forbrukerne betaler ikke for miljøskadene. Hadde mat vært dyrt, ville vi ikke kastet en tredjedel av den, sier Hermstad.

Hermstad mener kasting av mat er en global tragedie.

– Rundt en milliard mennesker opplever sult og lider av underernæring. Mindre enn en tredjedel av maten som havner på søppeldynga i Europa og USA er nok til å mette disse, sier sier Hermstad.

Regjeringens varslede momsøkning har naturlig nok skapt reaksjoner. De fleste negative, som Siv Jensen i Fremskrittspartiet, som mener det er viktig at mat er billig slik vi fortsatt kan fylle opp de overfylte kjøleskapene våre.

– Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor regjeringen skal straffe noe så livsviktig som matposen til folk, sier Jensen til frp.no.


Mat150_temaheader Se våre temasider om mat

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!