Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Dårlig for Norge, bra for verden!

REC avvikler store deler av produksjonen i Norge, og landet mister viktige arbeidsplasser innen en framtidsrettet energiform. Til gjengjeld vil bedriftens etablering i Singapore bidra til å gjøre solenergi mer konkurransedyktig.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
REC avvikler store deler av produksjonen i Norge, og landet mister viktige arbeidsplasser innen en framtidsrettet energiform. Til gjengjeld vil bedriftens etablering i Singapore bidra til å gjøre solenergi mer konkurransedyktig.


Rec500SolteknologiNorge er i verdenstoppen innen solenergiteknologi. (Foto: REC)

REC er ett av Norges industrilokomotiv og verdensledende på solenergi. Konsernet setter stadig nye rekorder når det gjelder kvalitet og produksjon.
Det tegner til at RECs virksomhet i Norge i framtiden vil bli et sted for forskning, og at nye fabrikker for produksjon av solcelleanlegg ikke vil bli bygget i Norge, men i lavkostland hvor arbeidskraften er billig.

REC åpnet nylig en gigantfabrikk for solcelle-produksjon i Singapore, og har tidligere lagt ned produksjonen ved den svenske fabrikken REC ScanModule i Glava. Årsaken var for høye kostnader. Et annet norsk selskap, Elkem Solar ble tidligere i år solgt til Kina. Scatec Solar produserer ikke solcelle-anlegg selv, men kjøper rimelig fra bl.a. kineserne.

Tap av arbeidsplasser er en katastrofe – både for de ansatte og lokalsamfunnene. Det går trolig mot en total utfasing av norsk solcelleproduksjon. Dette kan bidra til en svekkelse av kompetansemiljøet og nettverkene.

Men for prisen på solenergi har utviklingen de seneste årene vært svært god. Billige kinesiskproduserte solcelleanlegg har sammen med finanskrisa allerede bidratt til at kostnadene ved å produsere ren og fornybar strøm med solenergi har falt med 70 prosent de siste tre årene, og at solenergi nå i enkelte høykostmarkeder med mye sol - som California, Japan, Italia, Tyrkia og Spania prismessig kan konkurrere med fossil energi.

- Solenergi kan være billigere enn elektrisitet fra fossil energi og kjernekraft i løpet av tre til fem år, sa nylig forskningsdirektør Mark Little ved General Electrics, og FN-ekspert Sven Teske spår full nettparitet i hele EU i løpet av 5 - 6 år.

Solenergi er i ferd med å bli voksen og klare seg på egne bein uten subsidier.


solenergiMINISe våre temasider om solenergi
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!