Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Selger våpen for milliarder til diktatur

De siste årene har Norge solgt krigsmateriell for mer enn 1,3 milliarder til diktatur i Midtøsten. – Dette er blodpenger, mener Arild Hermstad og Framtiden i våre hender.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
De siste årene har Norge solgt krigsmateriell for mer enn 1,3 milliarder til diktatur i Midtøsten. – Dette er blodpenger, mener Arild Hermstad og Framtiden i våre hender.

Norge eksportere våpen for milliarder. Her er den egyptiske hæren etter revolusjonen i 2011. (Foto: flickr.com)Norge eksportere våpen for milliarder. Her er den egyptiske hæren etter revolusjonen i 2011. (Foto: flickr.com)
Framtiden i våre hender har i flere år hatt søkelys på og kritisert norsk våpeneksport. Tidligere i år kunne vi fortelle at Norge bare i 2010 eksporterte våpen for 2,6 milliarder kroner.

De siste åtte årene har Norge eksportert våpen for 1,3 milliarder kroner til ulike diktatur i Midtøsten. Ifølge TV2 er Saudi-Arabia og Kuwait vært de klart største mottakerne av krigsmateriell fra Norge. Egypt, Bahrain, Libya, De forente arabiske emirater, Qatar og Jordan er også blant kjøperne av norsk krigsmateriell.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, liker ikke at Norge tjener penger på dette.

– Dette vil jeg nesten kalle blodpenger. Den norske stat tjener penger på virksomheter vi ikke kan være bekjent av, sier Hermstad.

På respekterte Freedom House sin årlige rapport over menneskerettigheter og politiske rettigheter, havner alle disse Midtøsten-landene nederst på skalaen som går fra en til sju. Det landet som kommer best ut er Kuwait som får fire på oversikten politiske rettigheter. Norge er på topp i begge kategorier.

Framtiden i våre hender mener den norske våpeneksporten er med på å opprettholde stater som ikke er kjent for å respektere grunnleggende menneskerettigheter.

– Dette er en industri som har fått lov til å vokse seg stor i Norge helt uten politisk debatt. Så lenge det er snakk om en industri som sørger for norske arbeidsplasser, er politikerne i Norge fornøyde, sier Hermstad.

Framtiden i våre hender vil derfor ha en kraftig innstramning i regelverket når det gjelder eksport av våpen til diktatur.

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Gry Larsen, sier til TV2 at det er helt greit at Norge har eksportert krigsmateriell for over 1,3 milliarder kroner til ulike arabiske diktatur.

– Jeg har ingen problem med at det blir eksportert forsvarsmateriell fra Norge. Vi har et strengt regelverk, sier hun.

Tall fra SSB viser at Norge er blant de største i verden på våpeneksport.

– Norge er fremdeles en stormakt i våpenproduksjon, og dette står i skarp kontrast til det politiske ønsket om å fremstå som en fredsnasjon. Norsk våpen kommer i tillegg på avveie. Norge må kreve sluttbrukererklæring også fra NATO-landene når vi eksporterer norske våpen. Bare på den måten blir det mulig å hindre at norsk våpen og ammunisjon blir brukt i væpnede konflikter, sier Hermstad.

Framtiden i våre hender utga i 2007 rapporten "Norsk eksport av krigsmateriell til arabiske diktaturer", hvor også hele den politiske bakgrunnen for det norske eksportforbudet for våpen til land i krig behandles, sammen med hvordan dette forbudet omgås gjennom blant annet eksport til allierte.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!