Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norske klimakvoter ga nye ovner i Kenya

Mange nordmenn kjøper klimakvoter når de skal ut og fly. På grunn av det kan en rekke familier i Kenya nå lage mat på en mer klima- og helsevennlig ovn.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Mange nordmenn kjøper klimakvoter når de skal ut og fly. På grunn av det kan en rekke familier i Kenya nå lage mat på en mer klima- og helsevennlig ovn.

KENYAhovedDisse tre damene er svært godt fornøyd med å ha fått nye ovner til å lage mat på. (Foto: Live Juvelid)
Vi nordmenn forurenser mye. Heldigvis er det mulig å kompensere for de klimautslippene vi gjør, for eksempel når vi reiser reise med fly. I fjor solgte Framtiden i våre hender klimakvoter for 1,5 millioner kroner, og det var både privatpersoner og bedrifter som kjøpte. Dette var nok til å kompensere for 7200 tonn CO2, og pengene som vi kjøper klimakvoter for, blir brukt til å finansiere klimaprosjekter i sør.

LiveJuvelid180pxLive Juvelid møtte mange fornøyde familier i Kenya.Men hva konkret går pengene til når du kjøper klimakvoter gjennom Framtiden i våre hender? Hjelper det? Blir det mindre CO2-utslipp av å kjøpe klimakvoter? Live Juvelid, som jobber med salg av klimakvoter i Framtiden i våre hender, var nylig i Kenya for å besøke et av prosjektene som støttes. Hun ble imponert.

– Det investeres i prosjekter som virkelig har noe å si – både i folks hverdag, men også i det store klimaspørsmålet, sier Juvelid.

Hun besøkte to prosjekter i Kenya, i landsbyene Kakamega og Ugunja. Begge steder går klimaprosjektene ut på å installere nye bedre ovner til matlaging hos husholdninger. Med de nye ovnene installert har matlagingen blitt mye mer effektiv, samtidig som forbruket av ved har blitt kraftig redusert.

– Mindre bruk av ved bevarer den viktige regnskog. De nye ovnene bruker mye mindre ved, og dermed reduseres også nedhugging av regnskogen, sier Juvelid.

Hun husker spesielt en familie som fortalte hvordan de har merket at regnskogen har krympet kraftig de siste årene.

– De fortalte at for 30 år siden tok det én time å gå til regnskogen for å hugge ved. I dag er så mye hugget ned at tar det tre timer før du kommer til regnskogen, forteller Juvelid.

Dersom du ønsker å kjøpe klimakvoter for dine reiser eller ditt forbruk, kan du gjøre det fra denne nettsiden. Framtiden i våre hender samarbeider om frivillige klimakvoter med den sveitsisk non-profit stiftelsen myclimate, som har klimaprosjekter i fattige områder i Asia, Afrika og Latin-Amerika.

(Artikkelen fortsetter under bildet)
Her lages de nye ovnene. (Foto: Live Juvelid)Her lages de nye ovnene. (Foto: Live Juvelid)

Andre familier som Juvelid besøkte, la vekt på hvor mye mer effektive de nye ovnene er.

– Vi trenger mindre ved, og da sparer vi tid på vedsanking. Nå kan vi bruke den tiden til andre ting, som for eksempel å dyrke grønnsaker, sa en av familiene. En annen familie la vekt på at de nye ovnene også har økonomiske fordeler.

– Vi har fått bedre råd, og nå kan vi bruke pengene til å kjøpe for eksempel ei geit eller ei ny ku.

For René Estermann, som leder den internasjonale Myclimate, er det viktig at pengene kommer fram dit de skal.

– Vi er en ideell stiftelse, og vi garanterer at minst 80 prosent går direkte til klimaprosjektene. Når vi starter et prosjekt, jobber vi tett med erfarne og uavhengige partnere i de respektive land. De sikrer at prosjektene gjennomføres profesjonelt og sjekker regelmessig deres effektivitet. I tillegg blir prosjektene årlig kontrollert av et uavhengig eksternt selskap, sier Estermann.

– Hvordan velger dere ut prosjektene dere vil satse på og hva er kriteriene?

– Vi får inn mellom 100 og 200 forslag hvert år. Noen prosjekter er for store, andre for små. Vi velger prosjekter i størrelsesorden 20.000 – 200.00 tonn CO2 -reduksjon pr. år.  Vi vurderer også land og har foreløpig valgt å ikke ha prosjekter i Afghanistan, Pakistan og Kongo. Prosjektene må være bærekraftige, og vi sjekker samarbeidspartnere nøye med hensyn til kredibilitet og intensjoner. Et annet kriterie er at prosjektene skal komme lokalsamfunnet til gode, sier Estermann.

Ønsker du å lese mer om eller kjøpe klimakvoter gjennom Framtiden i våre hender, kan du gjøre det her. Her finnes det også en kalkulator hvor du for eksempel kan beregne hvor mye en flytur mellom Oslo og London koster å kompensere for.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!