Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

– Advokater må kjempe mot skatteparadiser

Advokater har misforstått sitt samfunnsoppdrag når de hjelper selskaper å gjemme penger i skatteparadis. Det var budskapet fra en av verdens ledende skatteeksperter under et seminar om jus og skatteparadis i Oslo.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Advokater har misforstått sitt samfunnsoppdrag når de hjelper selskaper å gjemme penger i skatteparadis. Det var budskapet fra en av verdens ledende skatteeksperter under et seminar om jus og skatteparadis i Oslo.


Fra seminaret om advokaters rolle i skatteparadis. (Foto: Anne Kari Garberg)Fra seminaret om advokaters rolle i skatteparadis. (Foto: Anne Kari Garberg)
At selskaper skjuler store rikdommer i skatteparadiser, har etter hvert blitt en kjent sak. At advokater opererer som rådgivere og tilretteleggere for selskapene er mindre omtalt. Det sistnevnte var tema for seminaret som Tax Justice Network arrangerte i Oslo på tirsdag.

Seminarets hovedattraksjon, Jack Blum, er selv advokat og en av verdens ledende eksperter i å spore opp penger i skatteparadiser. Tirsdag var han invitert til Universitetet i Oslo for å snakke om advokaters rolle i å bistå selskaper i å overføre penger til og fra skatteparadis. Den erfarne advokaten hadde et klart budskap: 

– I dag bruker advokater tid og krefter på å finne nye metoder for å omgå lovverket slik at de kan hjelpe klientene sine å unngå skatt. I stedet bør de være kritiske og  stille spørsmål ved hva klientene egentlig vil ha ut av transaksjonene, sa Blum.

Betimelig seminar

Seminaret fant sted samme dag som en ny rapport fra kampanjen Publish What You Pay påviser en enorm bruk av skatteparadiser i gruve- og oljebransjen.

Studien viser at ti av verdens største utvinningsselskaper har over 6038 underselskaper. Av disse hører 2083 hjemme i skatteparadiser. En lignende undersøkelse av selskaper på Oslo Børs fant tjue selskaper som benyttet skatteparadiser. Svært ofte er advokater involvert som rådgivere og tilretteleggere for etableringene i de lyssky småstatene.  

Advokater gjemmer seg bak taushetsplikt

Skatt Øst har tidligere avdekket at seks norske advokatfirmaer har gitt tre ulike norske selskaper bistand i å utføre transaksjoner til skatteparadis i Karibia. Men skattemyndighetene får ikke innsyn i overføringene, fordi advokatene hevder de har lovbestemt taushetsplikt og dermed kan nekte å gi innsyn. Dette var et av hovedpoengene til en av de andre innlederne på tirsdagens seminar. Førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim mener advokatstandens bruk av taushetsplikt er et stort problem i kampen mot skatteparadiser:

– Norge trenger å ta en grundig debatt om hvordan advokaters taushetsplikt skal fortolkes i saker som omhandler plassering av penger i skatteparadis, sa Eriksen. Slik den fungerer i dag forsterker taushetsplikten problemet med å avdekke misligheter og vanskeliggjør kampen mot skatteparadiser.

Rapporten “Piping Profits” om bruken av skatteparadis i gruve- og oljeindustrien blir lansert på onsdag, på Litteraturhuset i Oslo.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!