Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Aker åpner kontor i diktatorstat

Det norske selskapet Aker får sterk kritikk for å åpne nytt kontor i diktaturet Ekvatorial Guinea. Landet er beryktet for korrupsjon og ekstremt skjev fordeling av oljeinntektene, og de har Afrikas lengstsittende diktator.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det norske selskapet Aker får sterk kritikk for å åpne nytt kontor i diktaturet Ekvatorial Guinea. Landet er beryktet for korrupsjon og ekstremt skjev fordeling av oljeinntektene, og de har Afrikas lengstsittende diktator.


Ekvatorial Guineas diktator Teodoro Obiang og hans familie forsyner seg godt av landets oljeinntekter. Ekvatorial Guineas diktator Teodoro Obiang og hans familie forsyner seg godt av landets oljeinntekter.
Tutu Alicante.Tutu Alicante.Aker Solutions underselskap Aker Qserv varslet i sommer at de åpner en ny base i Malabo, hovedstaden i Ekvatorial Guinea. Etableringen av et nytt kontor med tjue ansatte skal betjene kontrakter med Exxon Mobil, Noble Energy, Hess og Marathon. Inntektene fra oljen sikrer at president Teodoro Obiang kan holde på makten, og han deler nå rekorden som Afrikas lengssittende president Eduardo dos Santos i Angola.

– Det er uheldig at norsk selskap etablerer seg i Ekvatorial Guinea, hvor det er absolutt ingen åpenhet, hvor lovverket ikke verner om folket, og hvor inntektene fra naturressursene ikke kommer folket til gode, sier Tutu Alicante på telefon fra Washington. Alicante er leder for menneskerettighetsorganisasjonen EG Justice, en av de få kritiske stemmene fra landet på vestkysten av Afrika.

I løpet av det siste tiåret har Ekvatorial Guinea fått store oljeinntekter. I dag har landet høyeste BNP per innbygger i Afrika, på nivå med Tyskland. Likevel lever 75 prosent av befolkningen for under 1 dollar dagen, ifølge Guardian. Mens en liten elite lever i luksus, lever det store flertallet uten skikkelig helsetilbud, rent vann eller andre grunnleggende sosiale goder.

– Situasjonen i Ekvatorial Guinea kunne ikke blitt mer motsatt enn erfaringene har vært i Norge, sier Tutu Alicante i EG Justice til Framtiden i våre hender. Han refererer til Norges rykte som en åpen, lite korrupt oljenasjon, hvor inntektene blir brukt på samfunnsbygging.


Tutu Alicante beskriver en dyster situasjon i Ekvatorial Guinea hvor presidenten og hans familie kontrollerer all økonomi og politikk. Det finnes kun ett parlamentsmedlem som er uavhengig av presidentens parti.

Aker søker løsninger

Aker Qserv sier deres kontor i Malabo er etablert for å håndtere eksisterende kontrakter med internasjonale oljeselskaper, og at de ikke har noen kontrakter med nasjonale selskaper i Ekvatorial Guinea. Aker har samtidig en strategi om å øke innsatsen i Vest-Afrika med håp om å firedoble innsatsen i arbeidet med brønnboring i løpet av de neste fem årene.

– Vi har ingen kontrakter med myndighetene i Ekvatorial Guinea. Vi jobber med en håndfull internasjonale oljeselskaper som styres av strenge internasjonale reguleringer, skriver Simon Williams i Aker Qserv som svar på spørsmål fra Framtiden i våre hender.

Williams hevder at selskapets har strenge regler for helse, miljø og sikkerhet og antikorrupsjon og har gjennomført vurderinger i forhold til menneskerettigheter i forkant av etableringen.

– Vi mener at vår tilstedeværelse i de fleste land vil føre til økt bevissthet rundt disse spørsmålene, skriver Williams, og vektlegger at Aker har nulltoleranse for korrupsjon.

Aker Qserv leverer utstyr innen brønnboring til flere internasjonale oljeselskapsom produserer olje i Ekvatorial Guinea. Akers nye base består av kontor, verksted og en lagerhall for utstyret de leverer.

Ikke optimist

Tutu Alicante, som selv er fra Ekvatorial Guinea, er ikke like optimistisk. Han ser en klar sammenheng mellom presidentens makt og de internasjonale oljeselskapenes tilstedeværelse:

– Det som har gjort det mulig for denne ene familien som styrer landet å bli den rikeste i Afrika er definitivt olje. Hvis et norsk selskap ønsker å engasjere seg i Ekvatorial Guinea, vil de dessverre bidra til denne prosessen, i stedet for et system hvor oljepengene kom folket til gode, sier Alicante.

Med Muammar Gaddafi ute av leken, har Ekvatorial Guineas president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo rykket øverst på lista over Afrikas lengstsittende diktatorer, en plass han må dele med Angolas president Eduardo dos Santos. Presidenten og hans nære familie ble i 2003 og 2004 gransket av både det amerikanske senatet og finansdepartementet for korrupsjon og hvitvasking av penger.

President Teodoro Obiang er listet opp som en av verdens rikeste av Forbes magasin. Det er allerede lagt planer for hvordan hans sønn med kallenavnet Teodorin (lille-Teodor) skal ta over som president, en sønn som er beryktet for sin pengesløsing i USA. Teodorins utsvevende liv er grundig beskrevet i rapporten ”The secret life of a Shopaholic: How an African Dictator’s Playboy son went on a multi-billion dollar shopping spree in the U.S.” av organisasjonen Global Witness.

Tutu Alicante viser til en rettssak i Sør-Afrika mot presidentens sønn hvor han i et skriftlig rettsdokument slo fast at det ikke er ulovlig for ministre å ta store deler av oljekontrakter i personlig profitt. Ekvatorial Guinea ligger på 168. plass av 178 land på Transparency Internationals liste over korrupte land.

Presidenten ble på nytt kritisert for uvettig pengebruk i juni, da han åpnet en ny luksusby utenfor hovedstaden som skulle huse afrikanske statsledere til et toppmøte i Den afrikanske union. Prislappen lå på 4,5 milliarder kroner, flere ganger landets utdanningsbudsjett.

Toppmøtet i juni bar også preg av at den parallelle samlingen av afrikanske uavhengige organisasjoner ikke ble avholdt, og at skolene i landet ble holdt stengt i en måned i forbindelse med toppmøtet – trolig for å hindre demonstrasjoner. Det ble også meldt om trakassering av internasjonale journalister som forsøkte å dekke situasjonen for vanlige folk i landet.

Får kritikk fra Framtiden i våre hender

arild180250Arild Hermstad.Framtiden i våre hender har i flere år fulgt norske selskapers virksomhet i Vest-Afrika, og reagerer på at Aker Solutions velger å etablere seg i Ekvatorial-Guinea:

– Aker Solutions burde verken etablere kontor i Ekvatorial-Guinea eller ta oppdrag for selskaper som arbeider for regimet. Ekvatorial-Guinea er et av de grelleste eksemplene på hvordan olje smører korrupsjon og dårlig styresett i Afrika, sier Arild Hermstad, leder for Framtiden i våre hender.

Hermstad mener president Teodor Obiang og hans nærmeste familie er helt avhengige av oljeinntektene, og så lenge pengene strømmer inn har de midler til å holde seg ved makten.

– Det er en illusjon at Akers tilstedeværelse i seg selv kan føre til økt bevissthet om åpenhet og antikorrupsjon. Realtiten er stikk motsatt, så lenge oljeselskapene fortsetter som før, vil ingenting endres. Aker Solutions har dermed aktivt valgt å være en del av systemet som opprettholder regimet.

Les også Framtiden i våre henders artikkel om oljeimport fra Ekvatorial Guinea: Diktatorens hjelpere

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!