Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Rapport avslører massiv bruk av skatteparadiser

Verdens største olje- og gruveselskaper skjuler sin rikdom i et omfattende nett av underselskaper og skatteparadiser.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Verdens største olje- og gruveselskaper skjuler sin rikdom i et omfattende nett av underselskaper og skatteparadiser.

Oljeindustri

Gruve- og oljeselskapene lever av å gjøre naturens rikdom tilgjengelig for menneskene. Det gjør utvinningsselskapene til noen av verdens rikeste selskaper. Men hvor rike de egentlig er og om de betaler nok skatt, er det nærmest umulig å få full oversikt over.

Piping_Profits_PWYP_rapportDen ferske rapporten «Piping Profits» avdekker olje- og gruveselskapenes omfattende bruk av underselskaper og skatteparadiser. Ti av verdens største utvinningsselskaper kontrollerer til sammen hele 6038 underselskaper. Av disse hører 2038 hjemme i land som kjennetegnes av lite åpenhet og lav skatt, ofte omtalt som skatteparadiser. Følgende selskaper ble gransket i rapporten: ExxonMobil, ConocoPhillips, Chevron, BP, Royal Dutch Shell, Glencore International AG, Rio Tinto, BHP Billiton, Anglo American og Barrick Gold Corporation.

– Skatteparadiser tilbyr tjenester som er viktige for alle dem som ønsker å skjule informasjon knyttet til eierforhold, aktiviteter og skatt, sier Mona Thowsen i Publish What You Pay Norge til Framtiden i våre hender.

PWYP Norge står bak rapporten som lanseres på et seminar i Oslo onsdag 21. september. Mona Thowsen beskriver rapporten som et forsøk på å finne informasjon i en labyrint av uklare selskapsstrukturer, spredt i et høyt antall land.

Skatteparadisenes hemmelighold gjør at PWYP ikke har kan finne ut om selskapene faktisk gjør noe ulovlig som å lure unna skatt. Omfanget i bruken av skatteparadiser er uansett problematisk, mener Thowsen:

– Skatteparadisene er en av de største globale utfordringene vi står ovenfor, fordi de tilbyr tjenester som legger til rette for å reprodusere fattigdom, fremme hemmelighold og hindre demokrati og åpenhet og et stabilt marked.

Opp mot 60-70 prosent av selskapenes handel foregår internt i selskapenes underselskaper, fullstendig uten innsynsmuligheter. Det gjør det umulig for myndigheter og befolkningen i ressursrike land å få full oversikt over strømmen av penger som følger etter at naturressursene er hentet ut.

Mange fattige land sitter på store rikdommer i form av naturressurser som tømmer, mineraler, olje og gass. Kontrasten er likevel stor mellom utvinningsselskapene som tjener store penger, og befolkningen i landene som ser lite til pengene.

«Piping Profits» har ikke avdekket en ulovlig bruk av skatteparadiser eller underselskaper. Tvert i mot er problemet at det er lov å opprette underselskaper i land hvor man ikke har rapporteringsplikt eller offentlig innsyn i eierforhold, inntekter eller pengestrømmer. Publish What You Pay Norge jobber derfor for bedre lover og regelverk for rapportering av pengestrømmene, en såkalt full land-for-land rapportering. Den vil kreve at selskapene oppgir detaljert regnskapsinformasjon slik som PWYP Norge har foreslått til Finansdepartementet i høringsrapporten Defining Elements.

– PWYP Norge forventer at Finansdepartementet viser såpass solidaritet med de fattigste i verden at de står opp for mer åpenhet og demokrati gjennom å lage et meningsfullt regelverk i tråd med anbefalingene i forslaget fra PWYP Norge og våre internasjonale kolleger om en full land for land rapportering for utvinningsidustrien, sier Mona Thowsen.

Rapporten ”Piping Profits” lanseres på Litteraturhuset i Oslo onsdag 21. september klokka 9.30-12. Du kan lese mer om rapporten og arbeidet for mer åpenhet på Publish What You Pay sine hjemmesider.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!