Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fordømmer moteindustrien

I disse dager sprettes champagnekorkene på London Fashion Week. Det handler om glitter, glamour og mye penger. For alle utenom arbeiderne i India, Bangladesh og Kina.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I disse dager sprettes champagnekorkene på London Fashion Week. Det handler om glitter, glamour og mye penger. For alle utenom arbeiderne i India, Bangladesh og Kina.

londonfashionweekUnder London Fashion Week handler det om mote, mote og mote. (Foto: flickr.com)
London Fashion Week er en av de virkelig store begivenhetene for de moteinteresserte. Det er her designere, modeller og alle viktige aktører i moteverden samles. Det er en uke med fest og visning av nyeste mote.

Nurun Nahar er 21 år gammel. Hun syr klær og lever under dårlige kår. (Foto: Clean Clothes Campaign)Nurun Nahar er 21 år gammel. Hun syr klær og lever under dårlige kår – langt fra Londons fasjonable moteverden. (Foto: Clean Clothes Campaign)Den skitne delen av moteindustrien snakkes det lite om. Det faktum at klærne sannsynligvis er sydd av underbetalte arbeidere som presses til å jobbe av en lønn det ikke er mulig å leve av. I en ny rapport fra den britiske organisasjonen Labour Behind the Label, som Framtiden i våre hender har et nært samarbeid med, får verdens største klesforhandlere slakt for sitt manglende samfunnsansvar.

I rapporten rangeres og sammenliknes verdens største klesforhandlere utifra hvilken lønnspolitikk de har. Et selskap som Hennes & Mauritz får sterk kritikk for å ikke å bidra nok til at arbeideres rettigheter innfris og for ikke å sikre at arbeiderne som syr klærne mottar en levelønn. Selskaper som er kjent for norske forbrukere - blant annet Burberry, Levi Strauss, Matalan, New Look, Primark, Sainsbury og Tesco er også på listen over selskap som får kritikk.

Her kan du se oversikt:

Best og verst: Rangering over klesforhandlerne
Hvor skal jeg handle?
Les hele rapporten

I følge rapporten er andre verstinger med hensyn til lønnspolitikk selskaper som Gap, Debenhams, Fat Face, French Connection,  Hobbs, Jane Norman, La Senza, Peacocks, Reiss og Whitestuff.

–  Det er skremmende å se hvor lite som blir gjort for at arbeiderne skal kunne ha et tilfredsstillende lønnsnivå, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

I forbindelse med rapportlanseringen er det satt i gang en underskriftskampanje mot selskapene Hennes & Mauritz og Gap. Du kan signere og sende brev til selskapene her.

Blant selskapene som kommer greit ut i rapporten er Inditex (som blant annet eier Zara), Next, Marks & Spencer og Monsoon.

Likevel; ingen av de 29 undersøkte selskapene er i nærheten av å sikre arbeiderne en lønn de og deres familier kan leve av. Det vil Framtiden i våre hender gjøre noe med.

– Tiden hvor selskapene kan snakke om samfunnsansvar uten å inkludere spørsmålet om en anstendig lønn, den er forbi, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

I mange land hvor klær for det norske markedet produseres, er minstelønningene svært lave og dekker sjelden de grunnleggende behov hos arbeiderne. En levelønn er derimot en lønn som dekker de grunnleggende behov en familie har slik som mat, rent vann, husrom, klær, utdanning for barna, grunnleggende helsestell og litt ekstra til sparing eller uforutsette utgifter. 

Se også Framtiden i våre henders rapporter på temaet levelønn:

Neppe en lønne å leve av
Syr klær for lommerusk
Mye arbeid - små marginer

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!