Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kjøttfritt er trendy

Nå har det blitt trendy å spise mindre kjøtt. Det hevder Aftenpostens matskribent og blogger Yngve Ekern.

Yngve Ekern og Hege Ulstein har selv bestemt seg for å kutte drastisk ned på kjøttforbruket.
Yngve Ekern og Hege Ulstein har selv bestemt seg for å kutte drastisk ned på kjøttforbruket.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Nå har det blitt trendy å spise mindre kjøtt. Det hevder Aftenpostens matskribent og blogger Yngve Ekern.


– Når jeg forteller til dagens ungdom at det for 20 år siden var vanlig å røyke på toget, får de sjokk. De tror det ikke. Når vi om 20 år forteller ungdommen om hvordan vi i dag stapper i oss av billig kjøttdeig, vil de heller ikke tro oss, sier Yngve Ekern.

Han er matspaltis og blogger hos Aftenposten. Ekern har lagt merke til en trend i det siste. Kjøtt er ut blant de unge. Det er hipt, kult og trendy å spise lite kjøtt. Ekern har også skrevet boka Kjøttfrie dager sammen med Hege Ulstein.

Ekern synes det er flott at dagens ungdom ikke er like kjøtthungrige som de voksne. Han mener alle med fordel kan spise mindre kjøtt.
En kilo oksekjøtt gir 9 ganger så mye klimagassutslipp som en kilo kylling og 75 ganger så mye som en kilo poteter.
Ifølge FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) står husdyrnæringen for 18 prosent av de globale klimagassutslippene - mer enn alle former for transport til sammen.
– Å spise mindre kjøtt er også bra for miljøet på kjøkkenet, i følge matskribenten.

– Vi får en "boost" i kreativiteten, og må begynne å smake på grønnsakene på en ny måte. I stedenfor å koke dem i hjel, kan grønnsaker wokkes eller kokes lett i appelsinjuice, anbefaler han. Men du trenger ikke spise bare tang og bli en salatknaskende prumpeveggis, mener Ekern.


Han har spesielt lagt merke til hvordan ungdom sluker i seg sushi.

– Dagens ungdommer ligger forannår de sier at de elsker sushiretten maki. Det er jo tang som vi pakker inn i ris. Vi har den samme tangen i Norge. Lag deg en tangsuppe! Da er du både trendy og forberedt på det som kommer, er Ekerns oppfordring.

Nylig kom en rapport fra verdens 50 ledende restaurantanmeldere, som beskriver dagens kuleste restauranttrend. Og svaret er: Japanskinspirert slowfood laget av lokal mat - helst grønnsaker. Og trenden brer om seg.

Arild Hermstad210Arild Hermstad.Leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, påpeker hvor ressurskrevende og lite bærekraftig det er å produsere. Han synes det er flott at det har blitt trendy å spise mindre kjøtt, men skulle gjerne sett at også politikerne var enda mer interessert i dette temaet.

– I Norge er det dessverre fremdeles slik at øker kjøttforbruket per innbygger. I Tyskland derimot har de klart å få kjøttforbruket ned som følge av politiske vedtak, mener Hermstad, og viser spesielt til de gode støtteordningene det er til industriell kjøttproduksjon i Norge. Det gjør at vi også får billig kjøtt i butikkene.

– Politikerne må gjøre noe med det paradokset at ni av ti subsidiekroner til landbruket går til kjøttproduksjon og animalske produkter. Og den maten som produseres i Norge, den konsumeres her i landet. Vi eksporterer nesten ingenting av landbruksproduktene. For å overleve er norske bønder avhengige av at vi her i landet spiser mer og mer kjøtt. Den strukturen må vi gjøre noe med, mener Hermstad.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!