Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Da syklistene overtok motorveien

Syklistene og fotgjengerne strålte av glede, mens bilistene holdt på å sprekke av sinne. Framtiden i våre hender var med da Stavanger ble en bilfri by.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Syklistene og fotgjengerne strålte av glede, mens bilistene holdt på å sprekke av sinne. Framtiden i våre hender var med da Stavanger ble en bilfri by.

Framtiden i våre henders lokallag hadde stand på motorveien under bilfri dag i Stavanger. Framtiden i våre henders lokallag hadde stand på motorveien under bilfri dag i Stavanger.
Søndag 4. september var Stavanger en annerledes by. Gater og torg, parker og plasser var fylt med mennesker, lek og latter, kultur og konkurranser, sykler og rulleskøyter. Borte var alle bilene. Formålet var å vise hvor pen en by uten biler kan være – og å fremme miljøvennlig trafikk. Derfor ble blant annet motorveien ut og inn av Stavanger stengt for biler og overlatt til syklister og fotgjengere. Selv om det var øsende regnvær ble det grillet pølser og lekt leker.

Framtiden i våre henders lokallag i Stavanger hadde stand på motorveien sammen med andre organisasjoner og politiske partier.

– Selv om det regnet var det god stemning på motorveien, og de som møtte opp syntes dette var et bra tiltak, sier Geir Henning Hansen, som er kontaktperson i lokallaget i Stavanger.

Hansen setter stor pris på tiltaket fra Høyre-styrte Stavanger kommune, som tross mange protester valgte å stenge de fleste veiene for biltrafikk denne søndagen.

– Målet er å redusere biltrafikk og fremme miljøvennlige reiser. Det viktigste er at vi får til dette hver dag, men jeg håper Stavanger kommune gjentar «Bilfri dag» også neste år, sier Hansen.

Også Leif Sandberg Trondsen satte stor pris på at motorduren på E39 er erstattet av sambarytmer, sykkelbjeller og svisjende regnklær.

– Det er et veldig kjekt arrangement. Jeg husker selv bilfrie søndager på 70-tallet. Da sparket vi sparkstøtting i gatene. Når dette skjer her, måtte vi la ungene få ta del i det, sier Sandberg Trondsen til Stavanger Aftenblad.

Selv om denne søndagen skulle være bilfri, var det likevel mange som valgte å bruke bilen som framkomstmiddel. De møtte stengte veier og lange køer. For noen var dette tøft.

– Jeg tror sjelden jeg har vært så sint noen gang, sier Terje Lie Pedersen Stavanger Aftenblad. Han brukte én time lenger enn vanlig på sin kjøretur.

Framtiden i våre henders lokallagsleder håper det blir mindre kø og at det skal føre til mindre klaging fra bilister neste år.

– De sinte bilistene viser at det fort blir bråk når friheten til å kjøre hvor man vil blir redusert, sier Hansen.


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!