Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

– Staten skal ikke drive kjøttpropaganda

En ny avsløring viser at kjøttindustrien har sponset en rekke forskningsrapporter hvor konklusjonen er at vi må spise mer kjøtt. Framtiden i våre hender liker ikke at norske myndigheter råder oss til det samme.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
En ny avsløring viser at kjøttindustrien har sponset en rekke forskningsrapporter hvor konklusjonen er at vi må spise mer kjøtt. Framtiden i våre hender liker ikke at norske myndigheter råder oss til det samme.

Vi kan med fordel spise mindre kjøtt. Her er det to lam som er til slakting. (Foto: flickr.com)Vi kan med fordel spise mindre kjøtt. Her er det to lam som er til slakting. (Foto: flickr.com)
arild180250Arild HermstadKostholdsråd om mer kjøtt og mindre karbohydrater er det mange som har fulgt de siste årene. Om det virkelig har noen helsegevinst er usikkert, for nå viser det seg at det er kjøttindustriene som står bak disse rådene. For å selge mer kjøtt. Det er Sveriges Radio som kan avsløre at «de populære lavkarbo-diettene er en miljømessig katastrofe og bygger på forskning som er finansiert av den amerikanske kjøttindustrien».

Det er ingen tvil om at den mektige kjøttlobbyen har mye makt også i Norge. Det er trist, for, som Sveriges Radio påviser, er en lavkarbodiett med mye kjøtt er svært klimaskadelig. Utregningen viser at en slik diett gir dobbelt så høye utslipp av klimagasser som en diett basert på myndighetenes kostholdsråd. Grunnen er at lavkarbodietten inneholder mer kjøtt, mer fete meieriprodukter og mer grønnsaker som vokser i energikrevende drivhus.

– Mindre kjøttforbruk vil gjøre oss i stand til å fø flere mennesker og er et viktig bidrag for å redusere klimagassutslipp, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.


Hermstad  advarer mot lavkarbo og krever også at Norge endrer dagens landbrukspolitikk. Den bidrar til at vi spiser mer og mer av den maten som belaster miljøet mest, nemlig kjøtt.

– Det er mulig, å få det til. Tyskland har klart å kutte kjøttforbruket. Det er et resultat av en villet politikk. Men med Senterpartiet og næringsinteressene i ledelsen for Landbruks- og matdepartementet blir det dessverre ingen villet politikk i Norge, sier Hermstad.

Det kan ikke være statens oppgave å bidra til at nordmenn spiser mer miljøskadelig mat.

Et eksempel på nettopp det, er de enorme statlige bevilgningene til Opplysningskontoret for kjøtt. De vil i 2011 ha 69 millioner kroner til rådighet for markedsføring av kjøtt, mens Opplysningskontoret for frukt og grønt må klare seg med i underkant i underkant av 9 millioner.

– Det kan ikke være statens oppgave å bidra til at nordmenn spiser mer miljøskadelig mat, sier Hermstad, som synes det er et paradoks at staten har påtatt seg ansvaret for å administrere og finansiere Opplysningskontoret for kjøtt – et PR-organ opprettet for å tilfredsstille kjøttindustriens ønske om å selge mer kjøtt.

– Dette er ikke bra. Framtiden i våre hender etterlyser statlig engasjement for å få oss ut av kjøttsporet. Det vi trenger er kampanjer for frukt og grønt og økologiske matvarer

Opplysningskontoret for kjøtt driver i dag nettstedet matprat.no. Opplysningskontoret har også en rekke omfattende reklamekampanjer, og de har fått innpass i skolens undervisningsopplegg. Opplysningskontoret er finansiert av omsetningsmidler. Omsetningsavgiften er en avgift bonden betaler inn til myndighetene. Det er Statens Landbruksforvaltning som administrerer disse pengene.


Mat150_temaheader Se våre temasider om mat

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!