Soloppgang for Norfund?

Framtiden i våre hender har i en årrekke jobbet for en endring av norsk energibistand. Nå håper vi Norfunds (Statens Investeringsfond for Næringsvirksomhet i Utviklingsland) solsatsing markerer en dreining vekk fra storskala vannkraftprosjekter og støtte til de rike og middelklassen.
En rekke tidligere evalueringer har slått fast at norsk kraftbistand i liten grad bidrar til fattigdomsreduksjon. Bistanden har vært giverorientert og har ikke tatt hensyn til mottakerlandenes egentlige behov.

– Via SN Power har norsk energibistand frontet storskala vannkraftutbygging som ofte har hatt enorme sosiale omkostninger. Det kan ta opp mot 15 år før anlegget er klart og strøm kan leveres, og i tropiske strøk er det store utfordringer knyttet til at anleggene gror igjen og utslipp av klimagasser, - sier fagrådgiver for energi, Liv Thoring.
– De fleste tror vannkraften er ren, men det stemmer ikke. Demningene der vannkraften lages, produserer store mengder av klimagassene metan og CO2 fra døde dyr og planter som råtner under vannet. I en rekke tilfeller fører dette til større klimagassutslipp enn fra fossile kraftverk, sier Thoring.
Hun mener vannkraftsatsingen har gått på bekostning av annen fornybar energi som ville vært både renere og bedre egnet – som for eksempel solenergi.
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har hatt klokketro på at velstandsøkning i middelklassen også vil bedre levevilkårene for de fattige. Riktignok er de fattigste landene blitt rikere det siste tiåret, men klasseskillene og ulikhetene har økt mange steder, og de aller fattigste er blitt hengende etter.
– Derfor bør vi heller satse på tiltak som kan hjelpe de fattige direkte, sier Thoring.
Solenergi er løsningen
Solstrøm kan leveres i løpet av få uker og er godt egnet på landsbygda. Et dramatisk prisfall som følge av bl.a. finanskrisen, parallelt med forventet økning i olje- og gasspriser, gjør at solenergi nå framstår som langt mer fordelaktig enn tidligere.
– Små lokale kraftstasjoner er for mange den eneste veien til elektrisitet, fordi det ikke er økonomisk lønnsomt å bygge ut det sentrale nettet mer enn 120 km fra kraftstasjonen, eller hvis bebyggelsen er spredt, sier fagrådgiver Thoring. Det er viktig å tenke nytt, og heller støtte de på bunnen av pyramiden, slik at man får redusert sykdom og død, generert nye arbeidsplasser og økt levestandarden, mener Thoring.
Norfund har investert i ToughStuff
ThoughStuff leverer små og rimelige solcellebaserte energiløsninger til brukere i utviklingsland. ToughStuff har utviklet et lite solcellepanel som kan brukes til å lade en lampe, drive en radio og lade mobiltelefoner. Fra 2009 til 2011 har ToughStuff solgt over 750 000 slike produkter, hovedsakelig på Madagaskar og i Øst-Afrika.

Fortsatt storskalaprosjekter som gjelder
Norfund har de senere årene vist liten interesse for afrikanske prosjekter og små solenergiløsninger. Afrika er nå satt på kartet.
– Men som vi ser av Norfunds budsjettplaner, er det store, sentrale kraftverk som dominerer. Vannkraft har fortsatt en sentral rolle, i tillegg til en betydelig nysatsing på store vindkraftverk. Vindkraft krever kompetanse og penger til vedlikehold når tropestormene knekker bladene, sier Thoring. – I Tyskland og Danmark har de et apparat til å følge opp sine vindmølleparker. Det har de ikke i Afrika. Det er derfor viktig at slike installasjoner følges opp, og at det ytes hjelp til vedlikehold, ifølge Thoring.

Norfund og veien videre
Norfund har også planer om å bygge noen mindre kraftverk i Mellom-Amerika og Asia.
– Det er bra, sier Thoring, men satsingen på små, lokale energisystemer er fortsatt helt ubetydelig sammenliknet med det som er satt av til store, sentrale kraftverk. Det er derfor viktig at Norfund skaffer seg solid fagkompetanse på desentraliserte energiløsninger, slik at den gledelige støtten til små solcelleanlegg kan være starten på en ny strategi for Norfund, og ikke bare er et engangstiltak for å tilfredsstille en utålmodig opinion, avslutter hun.


Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!