Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fikk norsk pris, nå sulter folket

Etiopias statsminister Meles Zenawi har blitt hedret av det norske selskapet Yara for sin støtte til jordbruk og fattigdomsreduksjon. I dag sulter etiopierne, samtidig som Zenawi nekter sine politiske motstandere tilgang til korn og gjødsel.

Etiopias statsminister Meles Zenawi har blitt hedret av det norske selskapet Yara for sin støtte til jordbruk og fattigdomsreduksjon. I dag sulter etiopierne, samtidig som Zenawi nekter sine politiske motstandere tilgang til korn og gjødsel.


Meles_ZEtiopias statsminister Meles Zenawi, i midten, er i hardt vær. BBC besøkte Etiopia og fant landsbyer hvor hele lokalsamfunnet sultet, etter å ha blitt nektet grunnleggende mathjelp, såfrø og gjødsel, fordi de ikke støttet statsminister Meles Zenawi. Her er Zenawi sammen med Jens Stoltenberg og Ban Ki-moon. (Foto: Statsministerens kontor)
Det norske selskapet Yara er en viktig leverandør av kunstgjødsel til Etiopia, et av landene som nå er rammet av tørke på Afrikas horn. Etiopiske myndigheters kamp mot sult og fattigdom var begrunnelsen for den første Yara-prisen, delt ut i 2005 til statsminister Meles Zenawi.

I dag er Etiopia rammet av tørken på Afrikas horn, og Verdens matvareprogram leverer nå mat til 3,7 millioner mennesker til Etiopia. Men myndighetenes programmer for støtte til landsbygda har en alvorlig skyggeside. Flere uavhengige undersøkelser fastslår at familier og områder som ikke har stemt på regjeringspartiet EPDRF, blir nektet støtte til kunstgjødsel, såfrø og matvarehjelp fra myndighetene.

etiopia180Etiopia er rammet av sultkatastrofe. (Foto: Giro555SHO/flickr.com)Kunstgjødsel og såfrø er nøkkelfaktorer i å skape matsikkerhet i et land hvor over 80 prosent er sysselsatt i landbruket, i hovedsak familier som lever av egen jordbruksproduksjon.

BBC Newsnight og Bureau for Investigative Journalism gjennomførte nylig en reportasjereise i de sørlige områdene av Etiopia under dekke av å være turister. Der fant de landsbyer hvor hele lokalsamfunnet sultet, fordi de etter eget utsagn ble nektet mathjelp, såfrø og kunstgjødsel fordi de ikke hadde støttet statsminister Meles Zenawi, skriver BBC.  BBC har besøkt en landsby hvor innbyggerne stemte på opposisjonen. Nå er flere familier desperate av sult og flere skal ha omkommet. I nabolandsbyene som stemte på regjeringspartiet er det derimot ingen nød.

– På grunn av våre politiske synspunkter blir vi nå møtt med undertrykking. Vi er nektet retten til gjødsel og såfrø på grunn av politisk ideologi, sier en av bøndene til BBC Newsnight.

Tilsvarende opplysninger har blitt dokumentert av Human Rights Watch rapporter fra Etiopia, og fra uavhengige forskere.

Yara-prisen for grønn revolusjon i Afrika er en årlig pris som deles ut for å «anerkjenne avgjørende bidrag til reduksjon av sult og fattigdom i Afrika». Etiopias statsminister Meles Zenawi vant den første prisen i 2005 for sine «avgjørende steg for å oppnå reduksjon av fattigdom i ett av verdens fattigste land».  Tre måneder senere var det Yara selv som vant en gjødselskontrakt med det etiopiske regimet til en verdi av 95 millioner kroner. Begge sakene, som du kan lese her og her, ble den gang dekket av Framtiden i våre hender gjennom Norwatch.

Selv om Yara i 2005 kjente utviklingen i Etiopia så godt at de kunne gi Meles Zenawi en pris, er de i dag ikke kjent med opplysningene fra BBC og Human Rights Watch.

– Dette er nytt for meg, sier Asle Skredderberget, pressetalsmann i Yara. – Det høres ikke bra ut, men jeg kjenner ikke fakta i saken.Han gir forbehold om at andre i organisasjonen kan kjenne situasjonen i Etiopia, men viser til at Yara ikke har ansatte eller kontorer i Etiopia, og at de derfor ikke kjenner forholdene på bakken.

Yara deltar jevnlig i åpne anbudskonkurranser om leveranse av gjødsel til den etiopiske staten. Yaras leveranser varierer fra år til år, avhengig av hvem som gir laveste tilbud og vinner anbudene. I år leverer Yara «et par hundre tusen tonn gjødsel» til Etiopia, noe som ifølge Skredderberget er mer enn vanlig.

Den norske ambassadens hjemmesider blir Yaras posisjon beskrevet som «tilnærmet monopolstilling i kunstgjødselsmarkedet», noe Skredderberget avviser.  Anbudene og kontraktene på gjødselleveranser har blitt offentliggjort i etiopiske nettaviser, og Yara er en av flere selskaper som deltar i disse konkurransene.

Yara er aktivt tilstede i flere andre afrikanske land, hvor de fremmer såkalte partnerskap mellom privat og offentlig sektor. På sine hjemmesider framhever de også Yaras ”corporate citizenship” og ansvar for bærekraftig utvikling i Afrika.

– Betyr dette at dere har et ansvar for å ta opp kritikken fra BBC og Human Rights Watch med etiopiske myndigheter?

– Det er noe vi må vurdere, sier Skredderberget. Jeg er usikker på hvilke praktiske muligheter vi har til å gjøre det. Det er et politisk spørsmål, men dette høres ikke bra ut, sier Asle Skredderberget i Yara.