Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

– Skamløs oljejubel fra Nordsjøen

Statoil jubler for et gigantisk oljefunn på Avaldsnes/Aldous. Framtiden i våre hender har beregnet at det Statoil jubler for, er utslipp av opptil 508 millioner tonn CO2. Dette tilsvarer de samlede norske klimagassutslipp i ti år.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Statoil jubler for et gigantisk oljefunn på Avaldsnes/Aldous. Framtiden i våre hender har beregnet at det Statoil jubler for, er utslipp av opptil 508 millioner tonn CO2. Dette tilsvarer de samlede norske klimagassutslipp i ti år.


plattformStatoil jubler for kjempefunn i Nordsjøen. For klimaet er det dårlig nytt. (Foto: Statoil)

Statoils nye felt kan, ifølge dem selv, inneholde opptil 1200 millioner fat oljeekvivalenter i form av olje og gass. Dette er mye, sannsynligvis verdens største oljefunn i 2011.

– Vi synes ikke dette er noe å juble for. Oljebransjen og myndighetene opererer som om klimakrisen ikke eksisterer, og oljeletingen er mer intensiv enn noensinne, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Utslipp det nye feltet kan føre med seg tilsvarer samlede norske klimagassutslipp i ti år (se beregning nederst i artikkelen).

– Funnet i seg selv er dårlige nyheter for klimaet, men de samstemte jubelropene fra bransjen og politikerne er minst like deprimerende å være vitne til, sier Hermstad.

Framtiden i våre hender krever en rask nedtrapping av olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel. Investeringene i fossile energikilder må trappes ned til fordel for massive investeringer i bølge-, vind- og solenergi.

– Dette funnet er et resultat av at Norge bruker enorme ressurser på leting etter nye olje- og gassfelt. Vi oppfører oss som om vi kan gjøre dette samtidig som vi jobber for en omlegging til miljøvennlig energi. Det er å lure seg selv, mener Hermstad.

Hermstad mener oljelobbyen har fått godt betalt for sin skremselspropaganda om oljealderens slutt

– Denne strategien har de brukt i en årrekke for å presse fram økt satsing på olje og gass. Dessverre hører myndighetene på dem, kritiserer Hermstad.

Framtiden i våre hender mener det må legges om fra fossil til fornybar energi så fort som mulig.

– Bare i sommer opplever vi stadig nye episoder med ekstremvær, både i Norge og i resten av verden. Verken dette eller meldingene om breer som smelter raskt ned ser ut til å gjøre inntrykk, sier Arild Hermstad.

Tallene i Framtiden i våre henders beregning er basert på følgende forutsetninger:

Feltet er anslått til mellom 500 og 1200 mill fat utvinnbare oljeekvivalenter. Dette tilsvarer 79,5 til 190,8 mill. Sm3 oljeekvivalenter. Dette er i hovedsak er et oljefelt, vi antar for enkelhets skyld at 100 prosent av ressursene er olje. Vi har regnet med utslipp på 3,17 tonn CO2 per tonn råolje, tilsvarende 2,66 tonn CO2 per Sm3 når oljen har egenvekt på 0,84 som er gjennomsnitt for Nordsjøolje.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!