Europas grønneste festival



Øyafestivalen har blitt kåret til Europas grønneste festival av bransjeorganisasjonen Yourope. De to siste årene har Øyafestivalen fått den britiske utmerkelsen A Greener Festival Award – i 2010 med graderingen outstanding. Øyafestivalen har også blitt kåret til Oslos grønneste virksomhet av Grønn Hverdag.
BBC har hatt en stor tv-sak fra Øyafestivalen hvor de spurte: «Is this the greenest music festival ever?»
– Miljø er svært viktig for Øyafestivalen. Vi ønsker å gå foran som et godt eksempel og vise at det er mulig å ha store arrangementer og samtidig være miljøbevisste. Ikke bare si det, men faktisk også være det, sier Linnea Svensson.
Hun er miljøsjef på Øyafestivalen og jobber hver dag hele året for at Øyafestivalen skal bli grønnest mulig.
– Vi ønsker å inspirere festivalgjestene og vise at det ikke er så mye som skal til for å bli mer miljøvennlige i hverdagen, sier Svensson.
Svensson er opptatt av at arbeidet med miljø skal målbart. Derfor er Øyafestivalen miljøfyrtårnsertifisert.
– Dette er en garanti for at vi forholder oss til gjeldende bransjekrav og regler, sier Svensson.
Tiltakene er Øyafestivalen har satt i gang er mange. Her er noen av dem:
- Maten som serveres er økologisk. Alle som selger mat skal også ha vegetarretter. Det er også mulig å velge økologisk øl og vin.
- Avfall kildesorteres, og det er i tillegg innført panteordningl.
- Det er ikke mulig å parkere i nærheten av festivalen, men det går mye kollektivtrafikk.
- Dieselaggregatene er byttet ut med faststrøm. Dermed ble energiforbruket redusert med 80 prosent.
- Festivalens sjåfører sendes på økokjøringskurs. Fra 2008 til 2010 ble antall kjørte kilometer redusert med 6500 kilometer.
- Det meste av innkjøpene er svanemerkede. Svanemerka papir kommer fra bærekraftig drevet skog, er produsert på mest mulig energieffektiv måte, og med lite bruk av kjemikalier.
- I tillegg til dette har Natur og Ungdom en sentral rolle. Rundt 150 miljøengasjerte ungdommer går rundt på festivalområdet og plukker søppel.
Hun er medlen i Natur og Ungdom og bruker Øyafestivalen til å plukker søppel sammen med blant andre Mina Julianne Kokkin (16) og Embla Isafold Stålesdottir (17).
- De synes det er flott at Øyafestivalen tar miljøansvar.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, besøkte festivalen onsdag.
Øyafestivalen har blitt et forbilde også for mange andre festivaler.– Melt-festivalen i Tyskland ble så inspirert av oss at de installerte store solcelleanlegg. Dermed erstattet de bråkete og miljøskadelig dieselaggregat med fornybar energi fra solen, forteller miljøsjef Linnea Svensson.
For de besøkende på Øyafestivalen er den økologiske maten noe av det som legges best merke til. Nesten all mat er økologisk – og de fleste ser ut til å like det.– Noen klager over at økomat er for dyrt, men dette mener jeg ikke stemmer. Vi har satt et tak på 75 kroner per rett, ingen får lov til å ta mer betalt, sier Svensson.
Frode Sandberg og Tale Døvle Jonassen har nettopp har kjøpt seg en økologisk pizza. – Økologisk mat er flott og godt. Det samme er resirkuleringsordningen. Det er bare til å se rundt deg. Se hvor rent og pent det er, så forstår enn at dette er vellykket, sier de to.
Vil du bli medlem i Framtiden i våre hender? Vi trenger all den støtte vi kan få i vårt arbeid for en grønnere verden og mer rettferdig fordeling av verdens ressurser.

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!