Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Europas grønneste festival

Maten er økologisk, avfall sorteres, dieselaggregatet er historie og Natur og Ungdom plukker sigarettsneiper. Derfor er Øyafestivalen Europas grønneste musikkfestival.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Maten er økologisk, avfall sorteres, dieselaggregatet er historie og Natur og Ungdom plukker sigarettsneiper. Derfor er Øyafestivalen Europas grønneste musikkfestival.

ya-500yaØyafestivalen handler om musikk, musikk - og miljø. (Foto: Johannes Granseth)
Linne Svensson foran en av de mange økologiske serveringsstedene.Linne Svensson foran en av de mange økologiske serveringsstedene.Øyafestivalen, som arrangeres i Oslo hvert år, har vokst seg til å bli Norges største musikkfestival. Festivalen er ikke bare stor. Den er også grønn. Det har blitt lagt merke til, spesielt i utlandet.

Øyafestivalen har blitt kåret til Europas grønneste festival av bransjeorganisasjonen Yourope. De to siste årene har Øyafestivalen fått den britiske utmerkelsen A Greener Festival Award – i 2010 med graderingen outstanding. Øyafestivalen har også blitt kåret til Oslos grønneste virksomhet av Grønn Hverdag.

BBC har hatt en stor tv-sak fra Øyafestivalen hvor de spurte: «Is this the greenest music festival ever?»

– Miljø er svært viktig for Øyafestivalen. Vi ønsker å gå foran som et godt eksempel og vise at det er mulig å ha store arrangementer og samtidig være miljøbevisste. Ikke bare si det, men faktisk også være det, sier Linnea Svensson.

Hun er miljøsjef på Øyafestivalen og jobber hver dag hele året for at Øyafestivalen skal bli grønnest mulig.

– Vi ønsker å inspirere festivalgjestene og vise at det ikke er så mye som skal til for å bli mer miljøvennlige i hverdagen, sier Svensson.

Svensson er opptatt av at arbeidet med miljø skal målbart. Derfor er Øyafestivalen miljøfyrtårnsertifisert.

– Dette er en garanti for at vi forholder oss til gjeldende bransjekrav og regler, sier Svensson.

Tiltakene er Øyafestivalen har satt i gang er mange. Her er noen av dem:

  • Maten som serveres er økologisk. Alle som selger mat skal også ha vegetarretter. Det er også mulig å velge økologisk øl og vin.

  • Avfall kildesorteres, og det er i tillegg innført panteordningl.

  • Det er ikke mulig å parkere i nærheten av festivalen, men det går mye kollektivtrafikk.

  • Dieselaggregatene er byttet ut med faststrøm. Dermed ble energiforbruket redusert med 80 prosent.

  • Festivalens sjåfører sendes på økokjøringskurs. Fra 2008 til 2010 ble antall kjørte kilometer redusert med 6500 kilometer.

  • Det meste av innkjøpene er svanemerkede. Svanemerka papir kommer fra bærekraftig drevet skog, er produsert på mest mulig energieffektiv måte, og med lite bruk av kjemikalier.

  I tillegg til dette har Natur og Ungdom en sentral rolle. Rundt 150 miljøengasjerte ungdommer går rundt på festivalområdet og plukker søppel.
– Vi plukker blant annet sigarettsneiper. For hvert beger får vi 35 kroner fra Øyafestivalen, og disse går inn på kontoen til Natur og Ungdom, forteller 18 år gamle Linnea Skare Oskarsen.

Hun er medlen i Natur og Ungdom og bruker Øyafestivalen til å plukker søppel sammen med blant andre Mina Julianne Kokkin (16) og Embla Isafold Stålesdottir  (17).
  De synes det er flott at Øyafestivalen tar miljøansvar.
– Vi er glade for å kunne være med på dette. Og vi får mye skryt fra gjester som er fornøyd med at det ser så ryddig ut, sier Mina Julianne Hokkin.

(Artikkelen fortsetter under bildet)
Embla Isafold Stålesdottir, til venstre, Linnea Skare Oskarsen og Mina Julianne Hokkin jobber frivillig under Øyafestivalen. Og de får mye skryt. (Foto: Håkon Fossmark)Embla Isafold Stålesdottir, til venstre, Linnea Skare Oskarsen og Mina Julianne Kokkin jobber frivillig under Øyafestivalen. Og de får mye skryt. (Foto: Håkon Fossmark)

   Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, besøkte festivalen onsdag.
– Jeg er imponert over det Øyafestivalen har fått til. Det er viktig at en så kul og stor organisasjon går foran som et godt eksempel. De viser hvor viktig og riktig det er å ta miljø på alvor, sier Hermstad.

Øyafestivalen har blitt et forbilde også for mange andre festivaler.– Melt-festivalen i Tyskland ble så inspirert av oss at de installerte store solcelleanlegg. Dermed erstattet de bråkete og miljøskadelig dieselaggregat med fornybar energi fra solen, forteller miljøsjef Linnea Svensson.

For de besøkende på Øyafestivalen er den økologiske maten noe av det som legges best merke til. Nesten all mat er økologisk – og de fleste ser ut til å like det.– Noen klager over at økomat er for dyrt, men dette mener jeg ikke stemmer. Vi har satt et tak på 75 kroner per rett, ingen får lov til å ta mer betalt, sier Svensson.

Frode Sandberg og Tale Døvle Jonassen har nettopp har kjøpt seg en økologisk pizza. – Økologisk mat er flott og godt. Det samme er resirkuleringsordningen. Det er bare til å se rundt deg. Se hvor rent og pent det er, så forstår enn at dette er vellykket, sier de to.

Vil du bli medlem i Framtiden i våre hender? Vi trenger all den støtte vi kan få i vårt arbeid for en grønnere verden og mer rettferdig fordeling av verdens ressurser.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!