Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Laksegigant innrømmer miljøsvikt

I 2007 ble oppdrettsanlegg i Chile rammet lakselus og annen alvorlig sykdom. Framtiden i våre hender er glad for at det norske selskapet Cermaq nå innrømmer ansvar.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I 2007 ble oppdrettsanlegg i Chile rammet lakselus og annen alvorlig sykdom. Framtiden i våre hender er glad for at det norske selskapet Cermaq nå innrømmer ansvar.

laksDet brøt ut alvorlig sykdom i Cermaqs anlegg i Chile. (Illustrasjonsfoto: Matias Nordahl Carlsen)
Cermaq er et delvis statseid norsk selskap som blant annet driver med fiskeoppdrett i Norge og Chile. I 2007 brøt det ut alvorlig sykdom i oppdrettsanlegget i Chile, og både fisk og lokalmiljø ble rammet.

Nå innrømmer konsernsjef i Cermaq, Geir Isaksen, at svakheter i driften bidro til det katastrofale sykdomsutbruddet i 2007.

– Vi erkjenner at oppdrettsnæringen i Chile ikke var bærekraftig slik den ble drevet før sykdomsutbruddet i 2007. Vi har lært av kollapsen i Chile, og gjennomført en rekke konkrete forbedringer, sier Isaken.

Innrømmelsen kommer i forbindelse med at Cermaq ble klaget inn for Kontaktpunktet for ansvarlig næringsliv av Norges Naturvernforbund og Forum for utvikling og miljø, hvor også Framtiden i våre hender er medlemmer.

– Dette er en seier for prinsippet om bærekraft i oppdrettsnæringen, og kampen for at selskaper skal respektere urfolkenes rettigheter i alle områder de har virksomhet, sier styreleder i ForUM, Andrew Kroglund.

Også Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, synes det er bra at Cermaq tar selvkritikk, men den kunne vært enda mer konkret.

arild180250Arild Hermstad– I pressemeldingen heter det at Cermaq vil videreføre respekt for føre var-prinsippet, urfolksrettigheter, menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og bærekraftsrapportering. Det er vel heller snakk om at Cermaq skal begynne å vise respekt –  snarere enn å videreføre, sier Hermstad.

Overfor Dagens Næringsliv innrømmer Geri Isaksen i Cermaq at denne saken har gitt selskapet «en nyttig trening i ydmykhet og selvransakelse».

– Det trengs, men er ikke nok for de som ble rammet. Etter Cermaqs og andre oppdrettsselskaps ansvarsløse opptreden i Chile, sitter mange ribbet tilbake. Kontaktpunktet har ingen myndighet til å avsi fellende dommer eller vurdere erstatningsplikt, sier Hermstad.

Også Framtiden i våre hender har en klage inne hos OECD sitt kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv. Det gjelder en sak hvor det norske selskapet Intex Resources er anklaget for å ødelegge miljø og levevilkår for lokalbefolkningen på den fillippinske øya Mindoro. Det finnes enorme nikkelforekomster her, og disse vil Intex svært gjerne ha tak i. Framtiden i våre hender er klar på at utvinningen ikke må gå på bekostning av lokalbefolkningens livsgrunnlag.

Saken er fortsatt under etterforskning og kontaktpunktet går inn i de ulike punktene for å vurdere eventuelle brudd.

– Vi forventer at dette gjøres på en grundig og god måte, og vi gleder oss over at OECDs kontaktpunktet har tatt fatt i saken. Det er også flott å se at organet har vist evne til å presse laksegiganten Cermaq, sier Hermstad.

Du kan lese mer om Intex-saken her:

Lokalbefolkningen sultestreiker mot Intex
OECD gransker norsk selskap på Fillippinene
Stor motstand mot gruvedrift på FillippineneHar du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!