Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Et bryllup til inspirasjon?

Da Kjerstin og Eyvind Danielsen skulle gifte seg, ville de ha en feiring litt utenom det vanlige. Det ble så vellykket at flere av gjestene plutselig fikk lyst å gjøre det samme.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Da Kjerstin og Eyvind Danielsen skulle gifte seg, ville de ha en feiring litt utenom det vanlige. Det ble så vellykket at flere av gjestene plutselig fikk lyst å gjøre det samme.

Eyvind og Kjerstin Danielsen ba de gjestene bidra til bryllupsfesten. Dermed fikk de et bryllup som kostet rundt 20.000 kroner. (Foto: Per-Trygve Hoff)Eyvind og Kjerstin Danielsen ba de gjestene bidra til bryllupsfesten. Dermed fikk de et bryllup som kostet rundt 20.000 kroner. (Foto: Per-Trygve Hoff)

Kjerstin og Eyvind Danielsen hadde vært samboere og kjærester i flere år, men det tok tid før Eyvind fikk mannet seg opp til å fri.

– Noe av årsaken til at det tok tid, var at det var vanskelig å finne en bryllupsform vi kunne trives med. Kjerstin og jeg har vært samboere lenge, og vi har alt vi trenger. Derfor ville vi ikke ha et bryllup med masse med gaver som vi uansett ikke kom til å bruke, forteller Eyvind.


Da Eyvind likevel tok mot til seg og fridde til Kjerstin, var de begge klar på at de ønsket et annerledes bryllup. Et enkelt bryllup hvor festen og kjærligheten sto i sentrum, ikke gavene og pengene.

– Derfor ga vi gjestene beskjed om at vi ikke ønsket oss noen tradisjonelle gaver. I stedet ønsket vi at gjestene skulle bidra til å lage en fin og uforglemmelig fest, forteller Eyvind.

I god tid før bryllupsfesten ble gjestene gitt forskjellige oppgaver. Noen ble bedt om å bake kaker, mens andre fikk i oppgave å organisere transport, ta med drikkevarer og hente og sette opp det 100 kvadratmeter store partyteltet.

(Saken fortsetter under bildet)
Bryllupet ble hodlt på en idyllisk øy utenfor Lillesand. Ettersom det regnet noe, ble også bruk for partytelt seinere på dagen. (Foto: Per-Trygve Hoff)Bryllupet ble hodlt på en idyllisk øy utenfor Lillesand. Ettersom det regnet noe, ble det også bruk for partytelt seinere på dagen. (Foto: Per-Trygve Hoff)
Framtiden i våre hender har tidligere skrevet at nordmenn bruker mye penger på bryllupsgaver. Hvert år gir vi bort gaver til 3,3 milliarder kroner, og et gavebord i et bryllup med 80 gjester har normalt en verdi på 70.000 kroner.

– Det er noe av grunnen til at vi ønsket oss et annerledes bryllup. Kjerstin og jeg har mer enn nok ting allerede, og derfor ønsket vi oss et bryllup hvor selve festen var gaven fra gjestene til oss, forteller Eyvind, som er leder for Framtiden i våre henders lokallag i Kristiansand.

Opplegget skulle vise seg å bli en stor suksess.

– Gjestene ble veldig involvert i festen, og de fikk et helt annet forhold til festen enn om de bare hadde kommet, gitt gave, spist, danset og dratt hjem ved midnatt. Nå var gjestene involvert i planlegging og organisering, og mange ble godt kjent under organiseringen, sier Eyvind.

Gjestene som bodde langt borte og ikke kunne delta i organiseringen ble oppfordret til å gi et bidrag til Leger uten grenser. Kjerstin og Eyvind opprettet en personlig side hos Leger uten grenser hvor det er mulig å donere penger i bryllupsgave.

– Det ligger ikke i vår natur å ønske oss ting som vi uansett ikke kommer til å bruke. Da er det bedre å gi til andre, sier Eyvind.

Han forteller at verken han eller Kjerstin savnet tradisjonelle gaver.

– Nei, vi kunne ikke fått et finere bryllup enn dette, det er både jeg og Kjerstin enig om.

Gamle syltetøyglass ble pyntet og brukt på festen. (Foto: Ole Anders Eidjord)Gamle syltetøyglass ble pyntet. (Foto: Ole Anders Eidjord)Også hos gjestene ble festen satt pris på.

– Da noen av gjestene oppdaget at det er mulig å arrangere fest uten gaver og store utgifter, ble de så giret at de også vurderte å gifte seg, forteller Eyvind.

Ettersom alle gjestene var involvert i planlegging og organisering, ble bryllupet betraktelig rimeligere enn hva andre alternativ ville kostet. Festen, som ble holdt på en idyllisk øy utenfor Lillesand, kostet rundt 20.000 kroner.

I tillegg til at paret ikke ønsket seg gaver, var de også opptatt av å ha et miljøvennlig bryllup.

– Derfor ble gjester bedt om å ta med seg sine egne glass og kopper. Det sparte oss for oppvask og bruk av engangsglass. Bestikk og tallerkener kjøpte vi, men disse var nedbrytbare. Etter festen kastet vi disse i komposten, forteller Eyvind.


I tillegg ble det på bruktmarkedene i Kristiansand funnet det meste av serveringsfat, grillutstyr, kopper og kar. Lys ble laget av gamle syltetøyglass.

Han tror dette er en bryllupsform som kunne passet for mange.

– Dette handler ikke om å være fanatisk eller alternativ. Jeg tror svært mange vil ha satt pris på et slikt bryllup. Vi har bare fått positive tilbakemeldinger, og mange av gjestene sier at det var hyggelig å bli involvert i organiseringen, sier den nygifte.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!