Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vi kjøper dobbelt så mye klær

Nordmenn er glad i å shoppe. Spesielt klær. I fjor ble det importert 81.800 tonn klær. Det er mer enn dobbelt så mye som for 20 år siden.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Nordmenn er glad i å shoppe. Spesielt klær. I fjor ble det importert 81.800 tonn klær. Det er mer enn dobbelt så mye som for 20 år siden.

shopping-glad-500Lave priser gjør at vi handler mye klær i Norge. (Foto: istockphoto)

Framtiden i våre hender har gått gjennom tall fra SSB for å se på det norske forbruket av klær. Tallene viser at de siste 20 årene har vært skikkelige jubelår for de som selger klær. Like bra har det kanskje ikke vært for miljøet og dem som lager klærne.

I 2010 var importen av klærden høyeste som er registrert, og 119 prosent høyere enn i 1990. Regnet per innbygger har veksten på de 20 åra vært på 90 prosent.

– Alle trenger klær, og vi skal naturligvis ikke gå rundt i filler. Men kanskje det går an å tenke enda mer på kvalitet fremfor kvantitet når vi er ute og handler, spør Gunnell Sandanger i Framtiden i våre hender.


Et tips kan være å legge litt mer arbeid i selve kjøpet. Finn noe du virkelig vil ha, da blir det mer og lenger brukt.

– Det kan være lurt å kjøpe noe som er slitesterkt og varer litt lenger. For dem som ikke liker å shoppe, gjerne menn i femtiårene, må jo dette være en befrielse, så slipper de å handle klær så ofte, sier Sandanger med et smil.

Grunnen til at Framtiden i våre hender mener dette er at produksjonen av klær medfører store miljøbelastninger.

– En fjerdedel av verdens sprøytemidler går til bomullsproduksjon. I tillegg er bomullsproduksjonen svært vannkrevende, og produseres ofte i områder der vann er en knapp ressurs, sier Sandanger, og legger til at nordmenn har et bomullsforbruk som er fire til fem ganger høyere enn resten av verden, og legger til:

–  Se gjerne etter økologiske klær og fair-trade merkede klær.

Også  Ingunn Grimstad Klepp, forskningsleder i Statens institutt for forbruksforskning, mener vi nordmenn godt kan tenke over klesforbruket vårt en ekstra gang.

– Det er jo slik at vi blir lykkelige av fine ting og god mat, og det skal vi kunne ha. Men vi blir ikke dobbelt så lykkelige av dobbelt så mye klær, har Klepp sagt til Vårt Land.

1990 1995 2000 2005 2007 2008 2009 2010
37.300 51.000 57.600 70.200 77.300 79.600 73.200 81.000
Import til klær av Norge i antall tonn.

En av årsakene til at klesimporten og forbruket øker, er trolig den lave prisen på klær i Norge. Helt ferske konsumpristall fra SSB viser at prisene på klær har falt med 2,6 prosent fra mai til juni i år.

Framtiden i våre hender jobber også for at de som produserer klærne skal få en mye større andel gå til de som syr dem. Vi er blant annet med i den internasjonale Clean Clothes Campaign.

– Kun 0,5 til tre prosent av kostnadene for å produsere plagget går til tekstilarbeideren. For bomullsplukkerne er tallene enda lavere. Det er naturligvis altfor lite, sier Gunnell Sandanger.

– Dersom vi minst doblet lønningene deres, vil det bidra til at den enkelte arbeider får en lønn å leve av. Kombinert med økologisk produksjon vil en tilstrekkelig prisøkning føre til at vi kjøper mindre klær og dermed får redusert miljøbeøastningen, sier Sandanger.

Tidligere i år fikk den indiske tekstilarbeideren Anju fortelle om hvordan det er å sy klærne vi bruker i Norge. Du kan lese dagboken hennes her.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!