Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Støtt arbeidet vårt for en grønn framtid
Framtiden i våre hender jobber for etisk og miljøvennlig forbruk.
Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Vi bidrar til endring ved å spre kunnskap og finne løsninger.

Nytt fra lokallagene juni 2011

Juni var måneden for Verdens Miljøverndag, som flere av lokallagene våre markerte. Kasting av mat og debatt om klimaforliket var andre viktige saker.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Juni var måneden for Verdens Miljøverndag, som flere av lokallagene våre markerte. Kasting av mat og debatt om klimaforliket var andre viktige saker.
 

Verdens miljøverndag 5. juni

Verdens miljøverndag ble stiftet i 1972 for å øke folks bevissthet omkring miljøspørsmål. Mange steder arrangeres det miljøfestivaler eller miljømarkeringer helgen som er nærmest til 5. juni. 

I Oslo ble det som vanlig MIljøfestival, organisert av Grønn Hverdag, med stands og aktiviteter i hele sentrum lørdag 4. juni. Blindernlaget og Besteforeldreaksjonen stilte opp på stand på Karl Johan, hvor Framtiden i våre hender også arrangerte gateteater med klimarettssak. Blant vitnene i klimarettssaken var klimaforsker og fjorårets Sofieprisvinner, James Hansen. Han deltok senere på dagen som innleder på klimaseminaret "Norges rolle i den globale klimakampen" på Nobels Fredssenter, hvor Mette Newth fra Besteforeldreaksjonen var ordstyrer.

Klimarettssak_James_Hansen_490James Hansen vitner om alvorligheten i klimaendringene. Johannes Joner er dommer. (foto: Trond Wormstrand)

Som en avslutning på gateteateret stilte visesangeren og tidligere programleder Birgitte Grimstad fra Besteforeldreaksjonen opp med sang og en appell til politikerne om å revurdere vekst-mantraet. 

Kristiansand05062011-Fotoavklimahuset180Solvår Reiten står på stand for Kristiansand på miljøverndagen. (foto: Klimahuset)Også Framtiden i våre hender Haugalandet var tilstede i forbindelse med miljøverndagen med verve- og infostand 4. juni på Karmøy og i Stavanger bidro lokallaget til å få satt opp miljødokumentaren "Home" av Yann Arthus-Bertrand på Sølvberget Cinematek. 

I Kristiansand ble miljøverndagen markert på Klimahuset på Tresse. Leder i lokallaget, Eyvind Danielsen, stilte ut elbilen sin og lokallaget hadde stand med fokus på bier. Bier har en svært viktig rolle i økosystemet og i landbruksindustrien som pollinerere. Til stor bekymring opplever man i USA og mange andre steder i verden at milliarder av bier forsvinner. Les mer om det på www.miljofestival.no.

Blindern

Kasting av mat er et globalt problem på mange måter. 10 % av klimagassutslippene i rike land kommer fra produksjon av mat som blir kastet. Lokallaget på Blindern hadde allerede satt fokus på dette problemet da de inviterte aktivisten og friganeren Tristram Stuart til MIljøseminaret i mars i år. De ble dermed en naturlig samarbeidspartner når NHO, også inspirert av Tristram Stuart, arrangerte servering av kastet mat til over 2000 personer foran Stortinget den 16. juni. 

Blindern16062011Matfor_2011_av_Marianne_MOsbergDe mange frivillige fra Blindern-laget bidro til et svært vellykket og hyggelig "Mat for 2011"-arrangement. Til venstre Sofieprisvinner Tristram Stuart. (Foto: Marianne Mosberg) 

For ikke å forlate temaet Grønn mat helt deltok Blindern-laget også med stand på Vegetarfestivalen i Oslo lørdag 18. juni. 

Trondheim

Vi gratulerer Trondheim-laget som har fått ny godkjenning som satsningssted i to år framover! Den nye kontoransatte er Mari Bremnes Ese. Hun ble med i lokallaget i vår og gleder seg til å ta fatt på jobben som kontoransvarlig. 

TrondheimAlternativmessa_mars2011_Mari_Bremnes_EseMari Bremnes Ese er ny kontoransvarlig i Trondheim. Her står hun på stand for Trondheim-laget på Alternativmessa i mars. (foto: Jostein Kihl Svarte)

Lokallaget i Trondheim har tenkt å satse på verving på skoler og høgskoler, og vil sette fokus på miljø rundt kommunevalget til høsten. For å få til det sistnevnte ble det holdt medlemsmøte 6. juni. Hensikten var å utforme fem spørsmål til lokalpolitikerne som senere kan bli en valgguide til velgerne. Det er fortsatt mulig å melde inn spørsmål til valgguiden på facebook-siden til Trondheims-laget

1. juni ble det igjen Grønn kokkelering med Gule Linselus m/ris, brokkolig og kokossaus på menyen. 

Jæren

Leder i lokallaget på Jæren, Martin Eggen, skriver i leserinnlegget "Vi trenger et krafttak fra Arbeiderpartiet" i Jærbladet den 3. juni at han savner en mer miljø- og klimavennlig energipolitikk fra Arbeiderpartiet. 

- Ta tilbake kontrollen på kraftmarked, slik at vi kan få en utvikling som tjener folket og naturen rundt oss, skriver Eggen, som også mener at Høg-Jæren vindpark er en naturskandale.

Elektr_master490Martin Eggen argumenterer for miljøvennlig og forbrukervennlig strømforsyning i sitt leserinnlegg i Jærbladet.

Oslo

Vårt nyeste lokallag, Framtiden i våre hender Oslo, har kommet godt i gang med jevnlige medlemsmøter. Den 15. juni ble det nytt medlemsmøte hvor høstens aktiviteter i laget skulle planlegges. For å følge opp lagets fokus på passivhus blir det blandt annet tur til Hurdalsjøen Økolandsby i september. 

Oslo-laget støttet årets Klimasankthans den 23. juni, som Norsk Klimanettverk stør bak. Til tross for dystre værutsikter fant etterhvert omtrent 1000 personer veien til arrangementet på St.hanshaugen


Besteforeldreaksjonen

Besteforeldreaksjonen reagerte sterkt på LO og Roar Flåthens nyeste utspill om å svekke klimaforliket. Det resulterte i flere mediautspill fra Besteforeldreaksjonister. Blant annet ble det den 21. juni sendt et brev til LO fra Besteforeldreaksjonen hvor man poengterer at norske utslipp i 2010 var høyere enn noen gang og med en oppfordring om sterk handling på hjemmebane. Svein Tveitdal blogger om "LO-sjef på tynn klimais" og Hans Prestbakmo får et debattinnlegg i Nordlys den 16. juni om "Klima og miljø - alle har ansvar".

RoraFlthen_fotoavLOpng
Roar Flåthens utspill om at en mindre del av klimakuttene i klimaforliket bør tas på hjemmebane har vakt forargelse. (foto: LO)


Ikke bare var Besteforeldreaksjonister i media om Flåthens klimaforlik-utspill. Den 15. juni har Hans Martin Seip et leserinnlegg i Klassekampen med tittelen "Lite å være stolt av"   med svar til statssekretær Kjetil Lund om Norges klimainnsats.


Aktuelle videoer

Aktuelle videoer

Det viktigste rommet

Myteknusing

Ta det helt med ro...

Vegetarskrekk