Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Store mengder sprøytemidler i jordbær

Skal du ha jordbær i sommer? Nye funn viser at det finnes store mengder sprøytemidler i bærene. Derfor kan det være lurt å velge økologisk – eller styre unna.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Skal du ha jordbær i sommer? Nye funn viser at det finnes store mengder sprøytemidler i bærene. Derfor kan det være lurt å velge økologisk – eller styre unna.

jordbaer_mangeJordbær ser lekre ut, men de kan være fulle av sprøytemidler. Derfor kan det være lurt å velge økologiske jordbær. (Foto: flickr.com)

I et faktaark fra Framtiden i våre hender kommer det fram at jordbær nok en gang er en sprøytemiddel-versting. Det gjelder både importerte og norske bær. I ett parti belgiske jordbær ble det funnet 11 ulike sprøytemidler, mens det i tre partier norske bær ble funnet seks ulike sprøytemidler.

Hver for seg er ikke disse sprøytemidlene farlige i de dosene som ble funnet, ifølge Mattilsynet. Det er likevel grunn til å advare.

–  Når du får i deg en cocktail av mange sprøytemidler, kan det være farlig, sier Mekonnen Germiso, forskningsleder i Framtiden i våre hender.

Han får støtte fra undersøkelser gjort av Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet.

Forsøkene viser for eksempel at en blanding av fem vanlige sprøytemidler mot sopp, i doser som hver for seg var under faregrensene, ga hormonforstyrrende effekter da de ble gitt til gravide rotter. Rottene fødte færre unger og var lengre gravide enn normalen i forsøket. Som undersøkelsen fra Danmark viser, så gir en kombinasjonen av flere giftstoffer en effekt som ett stoff alene ikke gir. Det har fram til nå vært vanlig å vurdere risikoen av ett kjemikalie om gangen, ikke den samlede effekten som altså ser ut til å være langt farligere.

– Derfor oppfordrer vi folk til å være forsiktige med å spise mye konvensjonelt dyrkede jordbær. Spør etter økologiske bær for å unngå sprøytemiddelcocktailen, sier Germiso.


Økologisk mat kjennetegnes av minimal bruk av tilsetningsstoffer og ingen bruk av kjemiske sprøytemidler.

Grunnen til at jordbær er en sprøytemiddel-versting, er at bærene råtner fort om de smittes med muggsopp.

Bøndene sprøyter bærene under blomstringen blant annet for å unngå råtesopp, forteller tilsynssjef Terje Røyneberg i Mattilsynet til VG.

Muggen spres lett i store jordbæråkre, som ikke-økologiske jordbærbønder i dag har. De økonomiske tapene kan bli store, og da er det fristende å sprøyte en gang eller to ekstra med soppmiddel for å sikre inntekten.

I et fakta-ark om sprøytemidler som Framtiden i våre hender har utarbeidet, kommer jordbær dårligst ut av all frukt, bær, grønnsaker, korn og animalsk mat som er testet. Druer – både friske og tørket til rosiner – inneholder også mye sprøytemiddelrester.

Les mer om temaet:
Derfor bør du velge økologiske matvarer
Nordmenn er dårligst til å velge økologisk


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!