Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Store mengder sprøytemidler i jordbær

Skal du ha jordbær i sommer? Nye funn viser at det finnes store mengder sprøytemidler i bærene. Derfor kan det være lurt å velge økologisk – eller styre unna.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Skal du ha jordbær i sommer? Nye funn viser at det finnes store mengder sprøytemidler i bærene. Derfor kan det være lurt å velge økologisk – eller styre unna.

jordbaer_mangeJordbær ser lekre ut, men de kan være fulle av sprøytemidler. Derfor kan det være lurt å velge økologiske jordbær. (Foto: flickr.com)

I et faktaark fra Framtiden i våre hender kommer det fram at jordbær nok en gang er en sprøytemiddel-versting. Det gjelder både importerte og norske bær. I ett parti belgiske jordbær ble det funnet 11 ulike sprøytemidler, mens det i tre partier norske bær ble funnet seks ulike sprøytemidler.

Hver for seg er ikke disse sprøytemidlene farlige i de dosene som ble funnet, ifølge Mattilsynet. Det er likevel grunn til å advare.

–  Når du får i deg en cocktail av mange sprøytemidler, kan det være farlig, sier Mekonnen Germiso, forskningsleder i Framtiden i våre hender.

Han får støtte fra undersøkelser gjort av Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet.

Forsøkene viser for eksempel at en blanding av fem vanlige sprøytemidler mot sopp, i doser som hver for seg var under faregrensene, ga hormonforstyrrende effekter da de ble gitt til gravide rotter. Rottene fødte færre unger og var lengre gravide enn normalen i forsøket. Som undersøkelsen fra Danmark viser, så gir en kombinasjonen av flere giftstoffer en effekt som ett stoff alene ikke gir. Det har fram til nå vært vanlig å vurdere risikoen av ett kjemikalie om gangen, ikke den samlede effekten som altså ser ut til å være langt farligere.

– Derfor oppfordrer vi folk til å være forsiktige med å spise mye konvensjonelt dyrkede jordbær. Spør etter økologiske bær for å unngå sprøytemiddelcocktailen, sier Germiso.


Økologisk mat kjennetegnes av minimal bruk av tilsetningsstoffer og ingen bruk av kjemiske sprøytemidler.

Grunnen til at jordbær er en sprøytemiddel-versting, er at bærene råtner fort om de smittes med muggsopp.

Bøndene sprøyter bærene under blomstringen blant annet for å unngå råtesopp, forteller tilsynssjef Terje Røyneberg i Mattilsynet til VG.

Muggen spres lett i store jordbæråkre, som ikke-økologiske jordbærbønder i dag har. De økonomiske tapene kan bli store, og da er det fristende å sprøyte en gang eller to ekstra med soppmiddel for å sikre inntekten.

I et fakta-ark om sprøytemidler som Framtiden i våre hender har utarbeidet, kommer jordbær dårligst ut av all frukt, bær, grønnsaker, korn og animalsk mat som er testet. Druer – både friske og tørket til rosiner – inneholder også mye sprøytemiddelrester.

Les mer om temaet:
Derfor bør du velge økologiske matvarer
Nordmenn er dårligst til å velge økologisk


Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!