Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Støre svarer ikke på kritikk om dobbeltkommunikasjon

Framtiden i våre hender la nylig fram en rapport som viser at Norge taler med to tunger i Vest-Sahara-konflikten. I etterkant ba Venstre utenriksminister Jonas Gahr Støre redegjør for kritikken. I sitt svar unngår utenriksministeren å svare på det sentrale elementet i vår kritikk.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender la nylig fram en rapport som viser at Norge taler med to tunger i Vest-Sahara-konflikten. I etterkant ba Venstre utenriksminister Jonas Gahr Støre redegjør for kritikken. I sitt svar unngår utenriksministeren å svare på det sentrale elementet i vår kritikk.

Jonas Gahr StøreJonas Gahr Støre og Utenriksdepartementet blir kritisert av Framtiden i våre hender. (Foto: Utenriksdepartementet)

Framtiden i våre hender presenterte 17. juni rapporten «Feilslått frarådning og glemte ord», som var en gjennomgang av Vest-Sahara-uttalelser fra regjeringen i perioden 2002 til 2011. Rapporten peker på at mens utenriksminister Jonas Gahr Støre tydelig fraråder norske næringsaktiviteter i Vest-Sahara når han snakker til Stortinget, gjør Utenriksdepartementet noe annet i kontakt med næringslivet. Vi viste også hvordan frarådningen som ligger ute på UDs hjemmesider er åpen for ulike tolkninger.

Venstres stortingsrepresentant Trine Skei Grande spurte i etterkant av rapport-utgivelsen utenriksministeren om regjeringen anser at Vest-Sahara er annektert av Marokko, at denne anneksjonen ikke anerkjennes og dermed anses som illegitim av regjeringen. Hun spurte også om utenriksministeren garantere at UD nå aktivt vil fraråde norske næringslivsaktiviteter i tilknytning til Vest-Sahara.

Støres svar kan leses i sin helhet her:

Det er positivt at utenriksminister Støre sier klart at Norge ikke anerkjenner Marokkos anneksjon av Vest-Sahara og at Norge ser på anneksjonen som illegitim. Da Aftenposten.no skrev om Framtiden i våre henders rapport, ble statssekretær Barth Eide intervjuet. Han brukte da for første gang på fire år offentlig ordene ”illegitim anneksjon”.

I sitt skriftlige svar til Trine Skei Grande svarer Støre ikke på problemet som en rekke næringslivsaktører forteller om, nemlig at embetsverket ikke er like klar når de snakker om norsk frarådningspolitikk. Han går heller ikke inn på tvetydighetene som vi har påpekt i formuleringen på UDs hjemmeside.

Utenriksministeren gjenkjenner seg ikke i vår beskrivelse:

- Jeg kjenner meg ikke igjen i påstanden om at embetsverket i Utenriksdepartementet overfor næringslivet skulle gi uttrykk for en annen holdning enn regjeringens medlemmer i dette spørsmålet, skriver Støre i sitt svar.

Støre svarer at Norge støtter en politisk løsning som innebærer selvbestemmelse for folket i Vest-Sahara, og at ønskene til lokalbefolkningen må respekteres. Tidligere har utenriksministeren flere ganger understreket at saharawienes ønsker må respekteres. Dette henger direkte sammen med saharawienes rett til selvbestemmelse, som Norge alltid har forsvart. Men som Framtiden i våre hender dokumenterte i rapporten “Feilslått frarådning – glemte ord”, mangler dette sentrale punktet i UDs offisielle frarådningspolitikk på Regjeringens hjemmesider. Der er henvisningen til saharawienes fraværende.

Problemet er nettopp dette: Myndighetene har talt med to tunger i denne konflikten. Utenriksministeren og regjeringen har alltid sagt at de fraråder norsk næringslivsvirksomhet i Vest-Sahara. Problemet, som vi har satt søkelys på, er at klarheten ikke gjenfinnes i embetsverkets kommunikasjon med norsk næringsliv og heller ikke i formuleringen som ligger ute på UDs hjemmeside.

Så problemet er ikke om Støre gjenkjenner seg selv, men om embetsverket kan gjenkjenne seg i vår påstand om at de ikke har vært klare i sin frarådningspolitikk overfor næringslivet.

Og dette problemet har Støre ennå ikke svart på.

Last ned rapporten:
Feilslått frarådning og glemte ord - Om UDs frarådning mot norsk næringsliv i Vest-Sahara og hvordan norsk Vest-Sahara-terminologi ble endret under FNs fredssamtaler

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!