Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

I retten etter levelønnsdemonstrasjon

Sommeren 2010 ble det gjennomført massive demonstrasjoner i Bangladesh. Tekstilarbeidere gikk ut på gatene og krevde en lønn å leve av. Flere fabrikkeiere, fra kjente selskaper som H&M, Walmart og Carrefour, klaget de streikende arbeiderne og deres fagforeningsledere inn for retten, angivelig på falsk grunnlag. 
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Sommeren 2010 ble det gjennomført massive demonstrasjoner i Bangladesh. Tekstilarbeidere gikk ut på gatene og krevde en lønn å leve av. Flere fabrikkeiere, fra kjente selskaper som H&M, Walmart og Carrefour, klaget de streikende arbeiderne og deres fagforeningsledere inn for retten, angivelig på falsk grunnlag. 

Kalpona AkterKalpona Akter.

Stafferammen for de innklagete forholdene varierer fra tre måneder til ti år – eller til livstid i fengsel. Noen av dem kan endog straffes med døden.

Du kan bidra til beskyttelse av de som slåss for sine rettigheter!

Kalpona Akter og Babul Akhter i Bangladesh Workers Solidarity Center, som Clean Clothes Campaign Norge og partnere gjennomførte en lynappellkampanje for i fjor, tilbrakte 30 dager i fengsel hvor de ble truet og torturert. En av deres kollegaer ble også fengslet og slått av landets sikkerhetspoliti.  Alle tre ble sluppet fri mot kausjon, men anklagene mot dem er opprettholdt i 11 saker.

Under et intervju med Alpona Akter på tv-kanalen AlJazeera, tatt opp noen få dager før arrestasjonen:
Nassa, en stor Walmart-leverandør, er en av de selskapene som har opprettholdt anklagene. Walmart hevder at Nassa har trukket tilbake sine anklager, men det stemmer altså ikke.

Hundrevis av arbeidere og fagforeningsfolk må nå i retten, også arbeiderrettighetsaktivisten Mushrefa Mishu fra Garment Workers Unity Forum. Hun ble arrestert og fengslet i mer enn fire måneder etter demonstrasjonene, og lider fremdeles av alvorlige helseproblemer etter varetekt hos politiet.

Walmart, er sannsynligvis er det største kunden ved klesfabrikkene i Bangladesh. Den amerikanske selskapsgiganten har makt til å sikre at landets tekstilarbeidere, som føler fattigdom og elendige arbeidsforhold på kroppen, kan stå opp for sine rettigheter uten å risikere trakassering, fengsling og tortur.

Gjør en innsats! Be at Walmart setter krav til sine leverandører og at rettssakene mot fagforeningslederne droppes. Be også at politiet og sikkerhet tjenestemenn blir holdt ansvarlig om det her foregått tortur og mishandling, og at organisasjoner som BWSC får lov til å arbeide fritt. Skriv under på kampanjen her.


For mer informasjon, kontakt Carin Leffler, koordinator i Clean Clothes Campaign Norge, tlf. 99 53 02 45.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!