Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Venstre krever Vest-Sahara-svar fra Støre

Framtiden i våre hender la nylig fram en rapport som viser Norges vinglete politikk i Vest-Sahara. Nå krever Venstre at utenriksminister Jonas Gahr Støre redegjør for kritikken.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender la nylig fram en rapport som viser Norges vinglete politikk i Vest-Sahara. Nå krever Venstre at utenriksminister Jonas Gahr Støre redegjør for kritikken.

saharaBør norske selskaper investere i okkuperte Vest-Sahara? UD gir ikke noe klart svar.

Framtiden i våre hender presenterte 17. juni rapporten «Feilslått frarådning og glemte ord», som var en gjennomgang av Vest-Sahara-uttalelser fra regjeringen i perioden 2002 til 2011. Rapporten peker på at mens utenriksminister Jonas Gahr Støre tydelig fraråder norske næringsaktiviteter i Vest-Sahara når han snakker til Stortinget, gjør Utenriksdepartementet noe annet i kontakt med næringslivet.

Helge Solum Larsen.Helge Solum Larsen, 1. nestleder i Venstre.– Vi mener dette er dobbeltkommunikasjon fra Utenriksdepartementet, sier Helge Solum Larsen, 1. nestleder i Venstre.

Etter at rapporten ble lagt fram, krever Venstre nå en redegjørelse fra utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Venstre mener det er åpenbart at Vest-Sahara er okkupert og i ferd med å bli annektert. Venstre krever nå at Støre forklarer hva som er regjeringens holdning til Vest-Sahara og svarer på om UD fraråder norsk næringslivsaktivitet i landet eller ikke, sier Solum Larsen.

Hele skandalen rundt norsk fiskeoljeimport fra Vest-Sahara, som til slutt førte til NHO-president Paul-Christian Riebers avgang i 2010, ble ekstra kontroversiell nettopp på grunn av ulike tolkninger av UDs frarådning.

Landområdet mellom Marokko, Mauritania og Algerie har lenge vært omstridt. Mange land anser området som okkupert og annektert av Marokko. Det gjorde også Norge – helt til 2007. Da endret ordlyden seg plutselig, viser rapporten til Framtiden i våre hender.

Rapporten, som du kan laste ned her, dokumenterer at UD siden 2007 har talt med to tunger i frarådningspolitikken.Framtiden i våre hender har vært i kontakt med flere selskaper som sier det har vært svært frustrerende at UD ikke har gitt dem klare råd – samtidig som de ble hengt ut i mediene for å bryte UDs frarådning. Ingen av selskapene ønsker i dag å stå fram med åpen kritikk mot regjeringen, men flere har sagt at rådene har vært så tvetydige at de har kunnet tolke det som om at næringsvirksomhet i Vest-Sahara er uproblematisk.  

– Da det begynte å blåse rundt dette i fjor, sa UD til mediene at «Vi har gitt et tindrede klart råd ». Men rådet de hadde gitt oss var tindrende uklart. Norske myndigheter var ikke i stand til å svare oss, sier ett av de involverte selskapene til Framtiden i våre hender. Uklarhetene rundt frarådningspolitikken ble ekstra tydelige i 2007, da UD ”skjerpet” sin Vest-Sahara-politikk. Etter en henvendelse fra Framtiden i våre hender, publiserte UD da en frarådningstekst på sine nettsider. Rapporten viser hvordan denne teksten på UDs nettsider åpner for ulike tolkninger av frarådningspolitikken.– UD har nå i flere år sagt at de har skjerpet sin frarådning mot norske engasjementer i Vest-Sahara. Våre funn viser at det bare er halve sannheten, sier Arild Hermstad, leder av Framtiden i våre hender.

 

Hermstad viser til at selskapene sier de får uklare råd fra departementet, og at uttalelsene på UDs nettsider kan tolkes i alle retninger.– UD må snakke med næringslivet på en like tydelig måte som de uttaler seg til mediene. Så lenge UD opererer med ulike tolkninger av sin egen politikk, undergraver de den gode intensjonen bak frarådningen. Norske selskapers gjentatte engasjementer og investeringer i konfliktområdet, viser at norsk UD ikke er tydelig nok, sier Hermstad.

Les også sak i Aftenposten: – UD forvirrer om Vest-Sahara
Les mer om saken på våre nettsider: UD taler med to tunger i Vest-Sahara

Last ned hele rapporten her

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!