Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vil gjøre Verdens miljødag til fridag

Verdens miljøverndag bør bli fridag, mener Miljøpartiet i Hordaland. De får støtte av Framtiden i våre hender.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Verdens miljøverndag bør bli fridag, mener Miljøpartiet i Hordaland. De får støtte av Framtiden i våre hender.

fridagI forbindelse med Oslo miljøfestival og Verdens miljøverndag arrangerte Framtiden i våre hender klimarettssak. I framtiden bør denne dagen være en offisiell fridag. (Foto: Trond Wormstrand)

Verdens miljøverndag ble stiftet av FN i 1972 for å øke folks bevissthet om miljøspørsmål. Nå vil Tom Sverre Tomren fra Miljøpartiet i Hordaland gjøre den grønne dagen 5. juni til en rød offisiell norsk fridag, skriver Vårt Land.

Tomren er prest og har vært fire år i Kamerun som misjonær. Han har sett landskapet bli tørrere og malariamyggen komme sørover. Han mener at markeringen av Verdens miljødag er for liten, og at den må gjøres til fridag for å få virkelig kraft.

- Helligdager er et av de viktigste folkepedagogiske virkemidlene. Kirken bruker kristne høytider, mens arbeiderne bruker 1. mai, sier han til avisen.

Fylkesstyret i Miljøpartiet Hordaland ønsker primært fridager både 1. mai og 5. juni, men ser det som et alternativ å bytte fridagen 1. mai med fri på Verdens miljøverndag. Det begrunner de med at solidaritetskampen i vår tid handler om miljø.

- Solidaritetskamp nå handler om kommende generasjoner, regnskog, isbjørn og jorden som tørker her sør for Sahara. 1. mai er blitt en dag for særinteresser, der Ap, Sv og LO har fått monopol på å fremme sine synspunkter. Det ideelle ville være om 5. juni ble en fridag ekstra. Med tanke på forbruksveksten er det bra med færre arbeidsdager, mener Tomren.

Tomren får støtte fra Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, som mener dette er en god idé for å markere en viktig sak.

- Det ville øke statusen til klima- og miljøkampen og vise at den prioriteres høyt. Det kunne blitt en folkefest, mener Hermstad.

WWF og Forum for utvikling og miljø er skeptiske til ideen. Det samme er LO og NHO, som mener nordmenn har nok fri som det er.

Hva mener du om forslaget om å gjøre Verdens miljødag til en fridag?


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!