Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kjendiskokker anbefaler kortreiste grønnsaker

Bruk kortreiste råvarer når du lager mat, de smaker som regel bedre. Det er rådet fra stjernekokkene Ole Martin Alfsen og Thomas Pettersen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Bruk kortreiste råvarer når du lager mat, de smaker som regel bedre. Det er rådet fra stjernekokkene Ole Martin Alfsen og Thomas Pettersen.Thomas Pettersen forklarer hvorfor han velger kortreiste råvarer.

I samarbeid med Kulinarisk Akademi har Framtiden i våre hender arrangert grønt gourmetkurs. Ole Martin Alfsen, som til vanlig kjefter og instruerer norske kjendiser i 4-stjernes middag på TVNorge, og kollega Thomas Pettersen fra Kulinarisk Akademi delte sine beste tips med kursdeltakerne.

Et av tipsene deres: Bruk kortreist mat!

– I den norske sesongen vokser grønnsakene mye saktere, og derfor er det ekstra mye smak i dem. I tillegg er kortreist mat mer miljøvennlig enn langtransportert, sier Thomas Pettersen. Pettersen har tidligere har jobbet rundt i verden som kokk og innehar en bred erfaring fra matverden.

kokktilsakOle Martin Alfsen, til venstre, og Thomas Pettersen setter pris på kortreiste råvarer.

Sammen med kollega Ole Martin Alfsen tryllet han fram lekre vegetarretter på kurset. Og myten om at du ikke blir mett av vegetarmat, den støtter de ikke.

– Det som er lurt, er å bruke råvarer med mye proteiner. Som for eksempel bønner, linser og kikerter, sier Pettersen.

I samarbeid med kursdeltakerne laget de blant annet grønnsaksalat med sennepsdressing, risotto prima vera, kikertburger med råstekte poteter og guacamole og limemarinerte frukter med yoghurt.


Guttorm Grundt, en av deltakerne på kurset, var imponert over hva det gikk an å få til med vegetarmat.

– Som både kjøtt- og fiskespiser var det med en viss skepsis jeg meldte meg på kurset.  Min motivasjon var å kunne lære å lage både sunnere, bedre og mer økologiske måltid – til både hverdag og fest. Og det lærte jeg. Under kyndig veiledning av akademiets grønne kokker tryllet kursdeltagerne frem den ene lekre vegetariske retten etter den andre. Til slutt nøt vi disse med et utvalg gode og lettere økologiske viner, forteller en entusiastisk Grundt.

Framtiden i våre hender tok initiativ til kurset fordi vi mener det er viktig å redusere kjøttforbruket vårt – og samtidig vise hvilke muligheter som finnes til å lage spennende vegetarmat.

Kjøttforbruket i Norge har økt med 50 prosent per person de siste 20 årene. Slik kan det ikke fortsette om vi skal fø ni milliarder mennesker i 2050. Heldigvis viser dette kurset at det er fint mulig å lage flotte retter også uten kjøtt, sier Hermstad.


Finn vegetaroppskrifter her:

Indiske kikerter i det gule
Rød og gul gryte med bønner og pasta
Hummus - Midtøstens dip

Har du noen gode vegetaroppskrifter du vil dele? Legg dem inn i vårt oppskriftsarkiv!Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!