Stoltenberg og Hermstad uenige om klimamål


Etter to år med nedgang i utslippene av klimagasser gikk utslippene opp med 4,8 prosent i 2010. Hovedforklaringen er at den økonomiske aktiviteten har tatt seg opp igjen etter finanskrisen i 2008 og 2009, viser Klimaregnskapet fra Statistisk sentralbyrå og Klima- og forurensningsdirektoratet.
– Med den ukritiske vekstpolitikken vi har i dag, var dette som ventet, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er heller ikke er overrasket over tallene.
– De tallene vi fikk i dag, er som ventet. Vi har hatt to år med klar nedgang, så var det ventet at vi ville få en økning etter at finanskrisen er lagt bak oss, sier Stoltenberg til NTB.
Statsministeren tror imidlertid ikke at økonomisk vekst er uforenlig med utslippskutt.
– Det vi har sett, er at vi har klart å bryte sammenhengen mellom vekst og utslipp. Før var det slik at utslippene vokste i takt med den økonomiske veksten. Nå har vi hatt kraftig vekst og stabile utslipp, sier Stoltenberg.
Arild Hermstad og Framtiden i våre hender er ikke enig med Stoltenberg.
– Til nå har all empiri, både her hjemme og i utlandet, vist at når økonomien vokser, vokser også klimautslippene. Dessverre tror verken Stoltenberg eller Solheim på dette. Når Stoltenberg sier vi har klart å bryte sammenhengen mellom økonomisk vekst og utslipp, er det feil, sier leder Hermstad.
Miljøvernminister Erik Solheim (SV) er også skuffet over at det nok en gang er røde tall på bunnlinjen i det nasjonale klimaregnskapet.
– De nye tallene bekrefter at jobben med å få ned utslippene fram mot 2020 både er krevende og viktig, sier Solheim.
Hermstad synes uttalelsen til Solheim er rar.
– Ja, det er en krevende jobb, men Solheim ser ikke på jobben som spesielt viktig. Da ville tallene som ble lagt fram i dag sette annerledes ut, sier en kritisk Hermstad.
Les også:
SSB «glemte» 10 prosent av utslippene i klimaregnskapet
Ingen grønn vekst med Jens Stoltenberg

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!