Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Stoltenberg og Hermstad uenige om klimamål

Kan Norge kombinere økonomisk vekst med klimakutt? Ja, mener Jens Stoltenberg. Nei, mener Arild Hermstad og Framtiden i våre hender.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kan Norge kombinere økonomisk vekst med klimakutt? Ja, mener Jens Stoltenberg. Nei, mener Arild Hermstad og Framtiden i våre hender.

Arild-stortingetArild Hermstad og Framtiden i våre hender er ikke fornøyd med Jens Stoltenberg og Regjeringens klimapolitikk. (Foto: Lillian Andersen)

Etter to år med nedgang i utslippene av klimagasser gikk utslippene opp med 4,8 prosent i 2010. Hovedforklaringen er at den økonomiske aktiviteten har tatt seg opp igjen etter finanskrisen i 2008 og 2009, viser Klimaregnskapet fra Statistisk sentralbyrå og Klima- og forurensningsdirektoratet.

– Med den ukritiske vekstpolitikken vi har i dag, var dette som ventet, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er heller ikke er overrasket over tallene.

– De tallene vi fikk i dag, er som ventet. Vi har hatt to år med klar nedgang, så var det ventet at vi ville få en økning etter at finanskrisen er lagt bak oss, sier Stoltenberg til NTB.

Statsministeren tror imidlertid ikke at økonomisk vekst er uforenlig med utslippskutt.

– Det vi har sett, er at vi har klart å bryte sammenhengen mellom vekst og utslipp. Før var det slik at utslippene vokste i takt med den økonomiske veksten. Nå har vi hatt kraftig vekst og stabile utslipp, sier Stoltenberg.

Arild Hermstad og Framtiden i våre hender er ikke enig med Stoltenberg.

Til nå har all empiri, både her hjemme og i utlandet, vist at når økonomien vokser, vokser også klimautslippene. Dessverre tror verken Stoltenberg eller Solheim på dette. Når Stoltenberg sier vi har klart å bryte sammenhengen mellom økonomisk vekst og utslipp, er det feil, sier leder Hermstad.

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) er også skuffet over at det nok en gang er røde tall på bunnlinjen i det nasjonale klimaregnskapet.

– De nye tallene bekrefter at jobben med å få ned utslippene fram mot 2020 både er krevende og viktig, sier Solheim.

Hermstad synes uttalelsen til Solheim er rar.

 – Ja, det er en krevende jobb, men Solheim ser ikke på jobben som spesielt viktig. Da ville tallene som ble lagt fram i dag sette annerledes ut, sier en kritisk Hermstad.

Les også:

SSB «glemte» 10 prosent av utslippene i klimaregnskapet
Ingen grønn vekst med Jens Stoltenberg

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!