Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

OECD gir Framtiden i våre hender bensin-støtte

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har evaluert norsk miljøpolitikk. Konklusjonen er at det er for billig å bruke bil i Norge.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har evaluert norsk miljøpolitikk. Konklusjonen er at det er for billig å bruke bil i Norge.

Arild-stortingetArild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, er glad for støtten fra OECD. Nå krever han at norske politikere tar rapporten på alvor. (Foto: Lillian Andersen)

Framtiden i våre hender har i flere år ment det er for billig å kjøre bil i Norge. Nå får vi støtte fra OECD, som har evaluert norsk miljøpolitikk. Sist gang OECD la Norges miljøpolitikk så grundig under lupen var i 2001 – og før det i 1993.

På en rekke områder roser OECD nå Norge som et foregangsland på miljøområdet, men i klimapolitikken venter tøffe, upopulære – og kostbare – tiltak, ifølge OECD.

Det er spesielt på transportområdet – innen vei, jernbane og luftfart – at OECD skriver ut en tøff kur for at Norge skal klare å etterleve egne klimamål. Transportsektoren står i dag for mer enn 1/3 av norske utslipp av klimagasser. Sektoren står dermed øverst på utslippslisten foran olje- og gass-sektoren.

OECD foreslår høyere drivstoffavgifter og bompenger i hele veinettet som viktige tiltak for å få ned utslippene fra veitransport, som fra 1990 til 2007 steg med 33 prosent.

– Vi er glade for å få støtte fra en så stor og viktig organisasjon som OECD. Nå krever vi at norske politikere tar rapporten på alvor og føler oppfordringen fra OECD. Det må til om vi skal nå målet om å kutte de innenlandske utslippene av klimagasser med 20 prosent innen 2020, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) sier til Aftenposten at han støtter OECDs forslag om at det skal koste mer å bruke bil i Norge.

– En økning i drivstoffavgiftene er en god vei å gå over tid fordi det bidrar til at bruken av veier knyttes til selve utslippene. Innen denne sektoren er det veldig viktig med slik økonomiske virkemidler, sier Solheim som understreker at det samtidig må gjøres mer lønnsomt å gå over til bensingjerrige biler.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande er positiv til forslaget.

– Disse forslagene er i tråd med det Venstre mener. Vi vil ha lavere skatt på arbeid og høyere avgifter for å forurense, sier Skei Grande.

Arild Hermstad håper Solheim holder det han lover og jobber for høyere avgifter i transportsektoren.

–  Bensin og diesel bør koste nærmere 25 kroner literen, og de økte avgiftene staten tar inn, må brukes på å utbedre kollektivtilbudet i hele Norge, sier Hermstad.

Les mer om drivstoffpriser:

Ni argumenter for høyere drivstoffpriser
Bensin har aldri vært billigere enn nå
Slik kan du spare bensin

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!