Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Erik Dammann 80 år

Tale på jubilantens fødselsdag mandag 9. mai 2011

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Tale på jubilantens fødselsdag mandag 9. mai 2011

Kjære Erik!

Gratulerer med åtti fylte år! Vi er over tyve tusen medlemmer i Framtiden i våre hender som hyller deg i dag. Du er et eksempel på hvordan enkeltpersoners kraft og styrke kan forandre samfunnskursen. Uten din innsats ville den norske og den globale debatten om ressursfordeling og miljø sett annerledes ut.
Framtiden i våre hender vil aldri ha vært Norges største miljøorganisasjon uten deg, og vi ville ikke hatt et Future in our hands på Sri Lanka, i Kenya, Pakistan eller England. Selv har jeg i Nepal blitt kjent med en fantastisk inspirerende og dyktig nepaleser som heter Ganesh Gurung. Han har lest din bok Fremtiden i våre hender hele syv ganger.
Han er en av de mange spirene og etter hvert samfunnskjempene som har grodd frem fra dine initiativer!

Du er fantastisk dyktig til å skrive, til å formulere deg. Både fordi du har en god penn, og fordi du har noe brennviktig å fortelle – om det meningsløse konkurransejaget, om sammenhengen mellom vårt overforbruk og andres tapte muligheter. Du forklarer slik at folk forstår, og du tør å pirke inn i våre mest egoistiske rom.
Du utfordrer det som er en selvfølge for flertallet av nordmenn: “Jeg skal ha mer og mer – Fordi jeg fortjener det.” Du tør å sette ord på det meningsløse i dette begjæret, du tør å si at det fortrenger andre og viktigere verdier og opplevelser.
For det har du måttet tåle kjeft. Særlig fra de som ikke kjenner deg, og fra de som føler de har mye å forsvare. Din form er preget av innlevelse, og er inkluderende og ekte, men ditt innhold er for mange en provokasjon.
Joda, du har fått mange priser opp gjennom årene, The Right Livelihood Award, Fritt Ords Honnør og Erik Byes Minnepris for ditt arbeid for å nevne noen. Det er få forunt å få slik heder. Men du fortjener mye mer.
 
Det er ikke pomp og prakt og heder som driver deg. Du vil ha en verden fri for fattigdom, uten konkurransejag og ødeleggelse av miljøet. Det er det du virkelig brenner for!

Det er kanskje hovedgrunnen til at du ikke har fått den uforbeholdne anerkjennelsen du fortjener fra regjeringskorridorene.
De betrakter deg fortsatt som en trussel, en som kan ødelegge for konkurransekraften til A/S Norge, en som ikke følger spillereglene, en som ikke aksepterer tesen om at nordmenns viktigste oppgave i verden er å hige etter mer.
"Bare slik kan vi få nok penger til å løse problemene som herr Dammann er så opptatt av å løse", mener nok Jens Stoltenberg, Ola Borten Moe, Erna Solberg og Siv Jensen.

 

Så lenge du fastholder vekst- og systemkritikken vil du ikke bli godtatt av dagens vekstkåte maktelite. Men når du nå blir åtti vil kanskje mange mene at tiden for kritikk og alternative synsmåter er forbi?

"Erik Dammann er nå bare en hyggelig gammel bestefar som skal hylles og hedres", tenkes det kanskje i tverrpolitiske kretser. Slik blir Dammann endelig anerkjent!

Men det vet jeg, Erik, at de aldri vil få den gleden! Du vil holde frem med å være en trussel mot den dagens samfunnsorden. Du vil fortsette å utfordre Stoltenbergs og Solheims evige vekstoptimisme.
Denne optimismen er falsk! De rødgrønne vet innerst inne at vi i rike Norge har nok. De vet at tiden er inne for at de som virkelig trenger vekst må få sin del av ressursene. Men de later som om de tror at forbruksveksten kan fortsette uten at vi ødelegger planeten vår.
Du, derimot, kjenner ikke begrepet “å late som”. Du er ekte, jeg vil kanskje si Norges mest helstøpte mann. Blant menneskene i Norge er det bare din kone Ragnhild som utfordrer deg på dette, men så er da hun også sannsynligvis Norges mest helstøpte kvinne!
Du vil aldri si noe bare fordi du tror andre vil like å høre det, og dermed kanskje bli litt mer medgjørlige. Du sier det du tror på.
 
Du er fortsatt optimist. Det er en sann glede! Det er ikke en påtatt politiker-som-vil-bli-gjenvalgt optimisme, men en ekte optimisme, en tro på at vedtatte sannheter står for fall, en tro på at fornuften vil vinne frem, en tro på at systemet som tvinger oss til å begjære mer og mer er mulig å endre.
For oss som er så heldig å jobbe i Framtiden i våre hender gir din optimisme inspirasjon. Det er mulig å få gjennomslag for det vi jobber for!
Selv fikk du organisasjonen til å bli nesten bli verdenskjent i løpet av noen få år på syttitallet. Det var ikke flaks, men et resultat av dyktig og målrettet arbeid! Man kan få prestasjonsangst av mindre.
Men Erik, du gir oss aldri prestasjonsangst. I stedet inspireres vi av din personlighet, og drives av ditt verdisyn.
Du kommer ikke med formaninger. Når du blir spurt til råds kommer det kanskje en mening, men aldri i form av klare svar. Du er til stede i Framtiden i våre hender som en støttende kraft som oser av energi, godhet og kjærlighet.
Å få lov til å bringe videre det arbeidet du startet er et fantastisk privilegium.
Jeg vil til slutt si til deg, Erik, at jeg håper og tror at du vil fortsette opprøret mot den etablerte samfunnsorden!
Overfor dere andre som er her, vil jeg be om at dere jobber enda mer kraftfullt for en verden hvor ressursene er fordelt rettferdig, og hvor ødeleggelsen av livsgrunnlaget opphører.
Bare slik kan vi gi Erik den premien han brenner for og fortjener!
Gratulerer med dagen, Erik og takk for at du fins!