Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Støtt arbeidet vårt for en grønn framtid
Framtiden i våre hender jobber for etisk og miljøvennlig forbruk.
Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Vi bidrar til endring ved å spre kunnskap og finne løsninger.

Familien min

Da jeg var yngre ville jeg gifte meg, og få en god familie og bli en god husmor. Jeg tenkte at jeg ville få to barn. Men etter at jeg ble gift, måtte jeg bære fram fire barn. Mannen min, og hans familie, ville ha en gutt. For hver gang jeg fødte en jente, var de spente på å få en gutt.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Da jeg var yngre ville jeg gifte meg, og få en god familie og bli en god husmor. Jeg tenkte at jeg ville få to barn. Men etter at jeg ble gift, måtte jeg bære fram fire barn. Mannen min, og hans familie, ville ha en gutt. For hver gang jeg fødte en jente, var de spente på å få en gutt.

Min svigerfar var alkoholiker og tok ofte med sine fulle venner med hjem. Så samtidig med at jeg ble trakassert av min mann for at jeg bare fikk jenter, ble jeg også plaget av hans far og venner. Jeg var lei av livet. Og samtidig begynte min mann å drikke, og se etter andre kvinner. Og han begynte å slå meg hver kveld, i fylla, fordi jeg bare hadde født ham jenter. ”De er en byrde for familien”, sa han om jentene.

DomesticViolence1_490 "Han banket meg opp". (illustrasjonsbilde). Foto: Florian Lang

Jeg hadde tre yngre søsken som ikke var i stand til å hjelpe meg i å kontrollere mannen min, eller forhandle med ham. Heller ikke mine foreldre var i stand til det. Mannen min benyttet seg av min svake posisjon og banket meg, og gikk bak min rygg. Sakte innså jeg at hvis jeg fortsatte å være avhengig av ham, ville mine barn sulte, så jeg bestemte meg for å tjene penger selv ved å sy andre folks klær.

Rett etter at jeg fikk vårt tredje barn, forsvant min mann i tre måneder. Han var så sint på meg for å ha født den tredje jenta og flyttet inn med en annen kvinne i en landsby langt unna mitt hjemsted, 160 kilometer unna. Da jeg fikk høre fra en bekjent at han bodde der, reiste jeg dit for å hente ham hjem, for jeg trengte hjelpen hans for å ta vare på jentene mine. Dessuten, mens min mann bodde sammen med den andre kvinnen, startet svigerfar å antaste meg seksuelt. Mine hjelpeløse foreldre og unge brødre kunne ikke gi meg særlig hjelp for å få meg ut av situasjonen. Jeg var avhengig av mannen min igjen og det er derfor, selv etter at så mye hadde skjedd, at jeg måtte vende tilbake til ham.

Da han var tilbake, startet vi vår skredderbutikk. Men litt etter litt ble han uansvarlig igjen. Han tvang meg til å ha enda et barn, i håp om å få en gutt. Men selv etter at gutten var født, forandret ikke oppførselen hans mot meg. Han fortsatte å drikke og banke meg opp. Arbeidet i butikken gikk godt, men han var som alltid. Han likte aldri meg eller jentene mine. Han skjelte meg ut foran barna mine hele tiden.

Så flyttet vi til Dehli. Vi lette etter arbeid, og jeg trengte fred i sjelen. Jeg hadde håpet at et nytt sted kunne bidra til å forandre min ektemann, og at det kunne skje noe godt i livet mitt. Etter at vi flyttet, endret han seg noe. Han ble mindre truende overfor meg. Likevel kom han ofte hjem full og skjelte ut meg og barna. Men nå står vi imot ham samlet, og nylig sa min eldste datter til ham at hvis han angriper oss mer, vil hun slå ham.