Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Nei til Statoils oljesand

Forrige uke fikk Framtiden i våre henders besteforeldreaksjon mye oppmerksomhet da de protesterte mot Statoils oljesandprosjekt i Alberta. Nå fortsetter kampen for å få Statoil til å trekke seg ut av det miljø-ødeleggende prosjektet.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Forrige uke fikk Framtiden i våre henders besteforeldreaksjon mye oppmerksomhet da de protesterte mot Statoils oljesandprosjekt i Alberta. Nå fortsetter kampen for å få Statoil til å trekke seg ut av det miljø-ødeleggende prosjektet.

Jeg er stolt over det besteforeldrene fikk til i forrige uke. Både norsk og kanadisk presse omtalte aksjonen. Besteforeldreaksjonen rykket inn en annonse i Edmonton Journal hvor de protesterte mot Statoil og ba alle kanadiere om unnskyldning for miljøskadene Statoil og det norske folk nå påfører dem. Jeg er også stolt over at en så engasjert og dyktig gjeng med besteforeldre er tilknyttet Framtiden i våre hender, og jeg ser fram til fortsatt samarbeid med dem.

Sammen med besteforeldrene og resten av miljøbevegelsen kommer vi i Framtiden i våre hender til å fortsette kampen mot Statoil. Det er ikke holdbart at Regjeringen lar Statoil drive med den type miljøkriminalitet som de nå gjør i Canada. En ting er de kortvarige naturødeleggelsene Statoils oljesandprosjekt påfører Canada. En annen ting er de langsiktige ødeleggelsene hele verden vil merke. Skal vi unngå livsfarlige klimaendringer, må det meste av de fossile lagrene av kull, gass og olje forbli u-utvunnet. Dette har jeg tidligere skrevet om i en kronikk sammen med Utviklingsfondet.
Spesielt viktig er det å forby bruk av ukonvensjonelle kilder som oljesand. Oljesand finnes i enorme mengder som til nå omtrent ikke er blitt brukt. Det er svært energikrevende å utvinne oljesand. Klimautslippene er om lag tretten ganger større per fat enn for et fat med vanlig olje. Det mest alvorlige er at Statoil her er med på å åpne verdens lagre av en fossil ressurs som må bli liggende. Utvinning av verdens oljesandressurser kan i seg selv bety forskjellen på alvorlige klimaskader og et klima som løper løpsk. Den risikoen er jeg ikke villig til å ta.

Regjeringen må vise mot og stoppe Statoil. Flertallsmakten som oljeminister Borten Moe har i selskapet, må han bruke til å starte omstillingen av selskapet fra fossil til fornybar energi. Det betyr nei til oljesand, ja til sol-, bølge- og vindkraft. Ikke om ti, femten eller tjue år, men i dag! 

I mai er det Statoils årlige generalforsamling.  Du kan kjøpe aksjer i Statoil, møte opp og si din mening mot prosjektet! Dersom du ikke vil være eier av selskapet, kan du støtte Vi eier Statoil sitt opprop. Har du barnebarn, kan du bidra til en levelig klimaframtid ved å støtte besteforeldrenes kamp, og du kan også lese om besteforeldrene i VG Nett.