Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Støtt arbeidet vårt for en grønn framtid
Framtiden i våre hender jobber for etisk og miljøvennlig forbruk.
Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Vi bidrar til endring ved å spre kunnskap og finne løsninger.

Jeg syr på blonder

Jeg startet en ny jobb, for en underleverandør – et selskap som får kontrakter fra fabrikkene, og som ansetter egne skreddere og arbeidere. Selskapet lå fem kilometer hjemmefra.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Jeg startet en ny jobb, for en underleverandør – et selskap som får kontrakter fra fabrikkene, og som ansetter egne skreddere og arbeidere. Selskapet lå fem kilometer hjemmefra.

På den nye arbeidsplassen var jeg en av dem som sydde kvinnetopper. Jeg hjalp med å sy fast blonder på toppen. Det var to blonder som skulle festes. Den til høyre skulle være 25 cm lang, og den til venstre skulle være 15 cm. For å feste blondene, måtte jeg benytte en symaskin med to nåler, og hver topp tok fem minutter å lage. Lønnen var på akkord og produksjonspresset var høyt. Jeg måtte sørge for at personen som satt foran meg ikke ble overlesset med tøy, og at personen etter meg ikke måtte gå tom. Så jeg måtte jobbe like raskt som hun som satt foran meg.
Hnd_med_penger_280Ill. foto: "Vi fikk 13 øre per plagg".
Mannen som ansatte oss ga oss ikke den lønna vi hadde blitt enige om. Han betalte oss bare for 6 dagers arbeid, en dag mindre i uka enn avtalt. Og resten av pengene har han ennå, jeg tror ikke han kommer til å gi oss dem. 

Det var rundt 25 personer som jobbet i selskapet. Trakassering er veldig vanlig på et sted som dette. Språket fra arbeidslederne var så grovt at jeg noen ganger følte jeg måtte kaste opp. De lovet oss først 20 rupie (2 kroner og 70 øre) for transport til arbeidsstedet, men så nektet han oss pengene etterpå.

Kantsm_p_ty_280Ill. foto: "Jeg sydde kantsømmer" forteller Anju. Etter 15 dagers arbeid flyttet jeg til en annen arbeidsplass, én kilometer fra der jeg bor. Der sydde jeg kantsømmer på klær, og brukte en maskin med to nåler og fem tråder for å sy. Dette var sømmene jeg sydde:

Det var sju folk på arbeidsteamet, og vi skulle få 21 rupie per plagg (2 kroner og 80 øre), men da vi ble betalt, fikk vi bare 9 rupie (1 kroner og 20 øre) på deling. Så jeg fikk 1 rupie (13 øre) stedet for 3 rupi. Disse selskapene lurer alltid arbeiderne.