Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Hermstad gratulerer mataktivist Tristram Stuart med Sofieprisen

– En verdig vinner, sier Arild Hermstad om den britiske mataktivisten Tristram Stuart. Stuart ble tildelt Sofieprisen for sitt arbeid med å redusere matkasting i rike land.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
– En verdig vinner, sier Arild Hermstad om den britiske mataktivisten Tristram Stuart. Stuart ble tildelt Sofieprisen for sitt arbeid med å redusere matkasting i rike land.

trisdtan- Kasting av mat er en global tragedie, sier Tristram Stuart.
(Foto: Martin Bowman / www.feeding5k.org)


Sult og undernæring kan bekjempes med enkle midler. Et av dem er å stoppe matkastingen og matsvinnet i rike land. Det mener den britisk historikeren, forfatteren og mataktivisten, Tristram Stuart, som ble tildelt Sofieprisen 2011.

– Kasting av mat er en global tragedie. Rundt en milliard mennesker opplever sult og lider av underernæring. Mindre enn en tredjedel av maten som havner på søppeldynga i Europa og USA er nok til å mette disse, sier årets prisvinner.

Siden Stuart utga den internasjonalt, kritikerroste boken «Waste: Uncovering The Global Food Scandal» (Penguin 2009) har han jobbet på heltid med å hjelpe frivillige organisasjoner, myndigheter, og næringslivsorganisasjoner med å iverksette tiltak for å redusere matsvinn og kasting av spiselig mat.

I den vestlige verden produseres det dobbelt så mye mat som i forhold til det som er nødvendig for å dekke næringsbehovet til befolkningen.

– Problemet er ikke mangel på mat, men urettferdig fordeling og meningsløs sløsing og kasting av matressurser, mener Stuart.

Konsekvensene av å kaste mat er så gigantiske både økonomisk, for miljøet, og for sult og underernæring, at det bør plasseres helt øverst på den globale, politiske dagsorden. Ufattelige ressursene går til spille. Neppe på noe annet enkelt samfunnsområde har vi så mye å hente som ved å redusere matsløseriet og svinnet, hevder den britiske prismottakeren.

Styret i Sofieprisen begrunner tildeling av årets pris slik:

«Stuart kombinerer rollene som aktivist, lobbyist og analytisk skribent. Stuart understreker det forkastelige ved dagens globale fordeling av mat, hvor over en tredel av maten i rike land kastes. Stuart viser hvordan mat er en global ressurs og hvordan det å redusere kasting av mat kan ha positivie menneskelige, økonomiske og økologiske konsekvenser -  både for den enkelte, verdensøkonomien og miljøet».

Framtiden i våre hender har tidligere skrevet at private husholdninger står for 80 prosent av matkastingen.

arild180250Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, gratulerer Tristram.Den gode nyheten er imidlertid at matsvinn og kasting av mat ikke er særlig vanskelig å endre, dersom vi først bestemmer oss for det. Det er enkelt og ukontroversielt. Redusert matsvinn vi både enkeltpersoner og samfunnet tjene på, mener den britiske prisvinneren.

– En verdig og aktuell prisvinner, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender om årets Sofiepris-vinner. 

Matsvinn og kasting av mat er et tema som bør høyt opp på den politiske dagsorden, både i Norge og internasjonalt. Ikke bare er dette et viktig moralsk og etisk spørsmål. Redusert matsvinn vil også være et betydelig klimatiltak.

Vi har alt å tjene på å stoppe det gigantiske matsvinnet i verden, framholder Hermstad, som gratulerer Tristram Stuart med årets Sofiepris.

Sofieprisen er en internasjonal pris for miljø og bærekraftig utvikling som deles ut i midten av juni hvert år. Den ble opprettet for å inspirere personer som arbeider for en bærekraftig framtid. Prisen ble opprettet i 1997 av forfatteren Jostein Gaarder og hans kone Siri Dannevig.

tristram-uioTre uker før prisen ble annonsert holdt Tristram et Skype-foredrag under et arrangement arrangert av Framtiden i våre hender Blindern. (Foto: Liv Thoring)

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!