Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norske besteforeldre beklager Statoils oljesandprosjekt i Canada gjennom annonse

Statoil setter miljø og klima i fare gjennom oljesandprosjektet i Canada. Nå beklager norske besteforeldre overfor det kanadiske folk – ved å rykke inn en stor annonse i Edmonton Journal.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Statoil setter miljø og klima i fare gjennom oljesandprosjektet i Canada. Nå beklager norske besteforeldre overfor det kanadiske folk – ved å rykke inn en stor annonse i Edmonton Journal.

nybesteSlik ser starten på annonsen ut.


Annonsen ble muliggjort gjennom kronerulling i aksjonens rekker, og responsen har vært overveldende: Over 30.000 kroner har blitt samlet inn.

– Mange er opprørt over Statoil og vil bidra til denne markeringen.  Penger har strømmet inn fra hele landet, sier intiativtaker Halfdan Wiik fra Besteforeldreaksjonen. Besteforeldreaksjonen er tilknyttet Framtiden i våre hender.

Annonsen, som du kan laste ned her, vil komme på trykk onsdag 6. april, samme dag som det første rettsmøtet i forurensningssaken mellom delstaten Alberta og Statoil finner sted..

– Oljesand er den skitneste formen for oljeutvinning som finnes. Vi som nordmenn kan ikke sitte stille og se på at statseide Statoil ødelegger miljø og klima. Annonsen er vår måte å be det kanadiske folk om unnskyldning. Som norske borgere er vi medansvarlige for Statoils ødeleggelse av deres natur og verdens klima, sier Wiik.


mette_newth-innMette Newth i Besteforeldreaksjonen.Annonsen har skapt stor oppmerksomhet allerede før den har stått på trykk. Mette Newth fra Besteforeldreaksjonen vil bli intervjuet på canadas nasjonale radiokanal CBC i løpet av uken, og norske medier som VG, TV2, NRK, Dagens Næringsliv, Aftenposten og Stavanger Aftenblad har omtalt saken.

I annonsen i Edmonton Journal heter det blant annet:

"As Norwegian citizens, we deeply regret that Norway's 67 % state owned company, Statoil, is part of this dirty and dangerous business."

– Vi krever at storting og regjering tar ansvar og instruerer Statoil om å trekke seg ut av tjæresandvirksomheten, sier Mette Newth.

Besteforeldrenes klimaaksjon er støttet av 2000 besteforeldre fra alle samfunnslag. Tidligere stortingsrepresentanter, regjeringsmedlemmer, biskoper, forskere, forfattere og dommere er representert. 


Informasjonsdirektør i Statoil i Nord-Amerika, Ola Morten Aanestad, sier til Stavanger Aftenblad at Statoil er klar over at det er ulike meninger om prosjektet.

– Det respekterer vi. Men vi ønsker å bidra til en mer miljøvennlig utvinning, og har en plan for hvordan CO2-utslippene skal reduseres til gjennomsnittet for konvensjonell oljeutvinning, sier Aanestad til Aftenbladet.

– Hvilken betydning tror du annonsen vil ha for rettssaken?

– Det har jeg ingen holdepunkter for å si noe om. Vi møter i rettslokalet og håndterer saken som vanlig i slike rettsmøter. Men det er vel kjent også i Canada at utvinning av oljesand har høyere utslipp av CO2 enn vanlig oljeutvinning, svarer Aanestad.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!