Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Indere jobber 100 timer i uken for Helse-Norge

Helse Sør-Øst ble i 2008 kåret til etikkversting av Framtiden i våre hender på grunn av manglende samfunnsansvar. Nå har helseforetaket gjennomført en uanmeldt kontroll på fabrikken som produserer norske legefrakker.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Helse Sør-Øst ble i 2008 kåret til etikkversting av Framtiden i våre hender på grunn av manglende samfunnsansvar. Nå har helseforetaket gjennomført en uanmeldt kontroll på fabrikken som produserer norske legefrakker.

india-jobbHelse Sør-Øst gjennomførte en uanmeldt kontroll ved fabrikken i India. (Foto: Helse Sør-Øst)

Ved tekstilfabrikken Karle, i Bangalore i India, jobber tekstilarbeidere opptil 100 timer i uken og 26 dager i strekk, for å lage arbeidsklær til norske helsearbeidere. Det er avdekket av den første kontrollen Helseforetak Sør-Øst RHF har foretatt av arbeidsforholdene hos sine underleverandører i India. Du kan lese mer om denne saken hos aftenposten.no.

Indisk lov begrenser arbeidsuken til 12 timer om dagen og 60 timer i uken. Enkelte arbeidere ved Karle hadde altså arbeidet nesten dobbelt så mye.

– Overtidsarbeidet ved Karle er ikke bra. Men vi vet at tekstilfabrikker i India og Pakistan er i risikosonen når det gjelder arbeidsforhold, sier Grete Solli, spesialrådgiver i miljø- og samfunnsansvar i Helse Sør-Øst til Aftenposten..

Framtiden i våre hender kåret i 2008 Staten, ved Helse Sør-Øst, Politiet og Forsvaret, til årets etikkversting. Politiet, Helse Sør-Øst og Forsvaret handler til sammen for flere titalls milliarder kroner årlig, men stiller ikke etiske og sosiale krav ved innkjøp. Dette dokumenterte Framtiden i våre hender i rapporten  «Offentlig etikkløshet - om mangel på etiske retningslinjer i offentlige anskaffelser».

Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender, er glad for at Helse Sør-Øst nå tar sitt samfunnsansvar på alvor ved å gjennomføre kontroller på fabrikken i India.

– Det er bra at de nå gjennomfører kontroller, sier Leffler.


Hun utfordrer samtidig helseforetaket til å presse på for at arbeiderne i India skal få bedre lønn og arbeidsforhold.

– Grunnen til at de arbeider for mye, er at de har skrekkelig lav lønn i utgangspunktet. Jeg vil utfordre Helse Sør-Øst til undersøke om de betaler en pris for varene som muliggjør en levelønn hos de lokale arbeiderne, sier hun.

Framtiden i våre hender har også en blogg hvor den indiske tekstilarbeideren Anju (34) forteller om livet på fabrikken.

– Jeg har vært tekstilarbeider i noen år nå. Det er et vanskelig og hardt yrke. Vi må jobbe mange timer hver dag, og tjener veldig lite. Sjefene våre presser oss for å nå produksjonsmålene våre, og skriker til oss og skjeller oss ut hvis vi ikke gjør det. Jeg har produsert klær for mange kjente merkevarer, skriver hun blant annet.

Du kan lese hele bloggen og stille spørsmål til Anju her.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!