Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oppgjøret: Krev tid - ikke lønn

Norske arbeidstakere burde ta mer hensyn til jordas økologi når de fremmer sine tariffkrav. Det vil være ekte solidaritet med våre barn og barnebarn, med fremtidige arbeidstakere – og med verdens fattige. 

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Norske arbeidstakere burde ta mer hensyn til jordas økologi når de fremmer sine tariffkrav. Det vil være ekte solidaritet med våre barn og barnebarn, med fremtidige arbeidstakere – og med verdens fattige. 

 

Mengden av drivhusgasser i jordas atmosfære øker dramatisk – og på førti år er populasjonen av verdens dyr redusert med bortimot en tredjedel. På tjue år har hver nordmann økt forbruket med 70 prosent. Jordkloden tåler ikke høyere forbruk i rike land som Norge. I 2050 vil om lag ni milliarder mennesker ønske seg et forbruk som det vi nordmenn har i dag. Og hvorfor skulle de ikke ha rett til det? Er du fagorganisert oppfordrer jeg deg til å få med deg klubben og foreningen din på å kreve tid i stedet for penger i lønnsoppgjøret. En svensk studie viser at en reduksjon i arbeidstiden med ti prosent reduserer klimagassutslipp tilsvarende. Andre studier viser at land med kortere arbeidstid har et mindre økologisk fotavtrykk enn land med lengre arbeidstid. Så lenge arbeidsproduktiviteten fortsetter å øke, bør antall arbeidstimer reduseres.

Jeg tror at du gjerne vil ha en erstatning dersom du skal nøye deg med dagens kjøpekraft. Det kan du få, dersom du får med deg fagforeningen din på å kreve mer fritid i stedet for høyere lønn. Dersom dette også bidrar til at hele fagbevegelsen etter hvert går sammen om et slikt krav, unngår vi at dette blir noe som bare gjelder et fåtall idealistiske arbeidstakere. Det vil bli en reform som bidrar til å dempe den totale miljøbelastningen fra det norske samfunnet.

Vil velferden lide? Kortere arbeidstid vil gi økt frivillighet og lavere helseutgifter for samfunnet. Likevel må kanskje skatten økes for å finansiere den offentlige velferden. Men arbeiderbevegelsens idealer tilsier vel at Norge ikke kan ha et velferdsnivå som arbeidstakere i resten av verden bare kan drømme om?

Hvordan mestre eldrebølgen med kortere arbeidstid? Det blir lettere å kombinere omsorg og betalt arbeid. Og eldrebølgen overdramatiseres: I 2005 forsørget 100 personer i arbeidsstyrken 93 personer. I 2035 vil 100 forsørge 105 personer utenfor arbeidsstyrken. Mange er redd for sammenbrudd i økonomien om veksten oppgis. Men hva med litt bekymring for sammenbrudd i økologien? Jordas økologiske systemer vokser som kjent ikke. 60 prosent av dem er nå overbelastet. Da er det kanskje på tide å innse at det viktigste ikke lenger er å sikre evig mer kjøpekraft for velfødde norske arbeidstakere?