Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norge trenger en klimalov

Framtiden i våre hender vil jobbe for innføringen av en klimalov i Norge. Vi trenger en klimalov som sikrer at politikerne tar de beslutningene som er nødvendige for å bringe de norske utslippene nedover, uavhengig av stemningsskifter.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender vil jobbe for innføringen av en klimalov i Norge. Vi trenger en klimalov som sikrer at politikerne tar de beslutningene som er nødvendige for å bringe de norske utslippene nedover, uavhengig av stemningsskifter.

WWF, Framtiden i våre hender og en rekke andre organisasjoner mener at vi trenger vi et tilsvarende krafttak i klimapolitikken. Forslaget innebærer at Stortinget må vedta en klimalov som lovfester nasjonale klimamål og styrer oss mot lavutslippssamfunnet. Blant underskriverne av oppropet er også fagforeninger, som blant andre Norsk Tjenestemannslag og interesseorganisasjon. Kravet om en norsk klimalov skal overrekkes miljøvernminister Erik Solheim under et åpent seminar om klimalov i Oslo tirsdag 22. mars.*

Skriv under oppropet seinest 21. mars!
Organisasjonenen har skrevet under et felles opprop. Også enkeltpersoner oppfordres nå til å støtte kravet om en norsk klimalov. På bare noen få dager har flere enn tusen enkeltpersoner signert på kravet – i likhet med om lag 20 organisasjoner og bedrifter. Her kan du skrive under oppropet.

Framtiden i våre hender vil ha en streng lov
Leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, etterlyser en streng klimalov som motgift mot kortsiktige stemningsskifter.

– Vi trenger en streng klimalov i Norge som gjør at politikerne tvinger seg selv til å ta de tøffe beslutningene som er nødvendige for å bringe de norske utslippene nedover. Uten en slik lov blir klimapolitikken et offer for kortsiktige stemningsskifter i befolkningen, og vi risikerer at klimatiltak utsettes på grunn av kaldere vintre enn normalt i hovedstaden, sier Hermstad.

Klima- og forurensningsdirektoratet ønsker også en klimalov. Direktoratet frykter at nødvendige klimatiltak skyves fram i tid og ønsker å sikre at klimahensyn blir ivaretatt i alle relevante offentlige beslutningsprosesser, både sentralt og lokalt. Klif foreslår at det settes ned et utvalg som skal vurdere behovet for en egen klimalov.

Ta en ”Høybråten”
Tone Granaas i Grønn Hverdag sammenligner en norsk klimalov med røykeloven. – Grønn Hverdag har i flere år oppfordret myndighetene til å ”ta en Høybråten” på vegne av miljøet. Forbrukere og næringsliv ønsker å ta gode miljøvalg, men det oppleves ikke enkelt å gjøre det. Med en klimalov blir det enklere å velge gode miljøløsninger da alternativene vil bli mindre attraktive. Slik røykeloven har klart å skape den største kollektive atferdsendringen i Norge i ny tid, kan også en klimalov hjelpe oss med overgangen fra et fossilt, gammeldags samfunn til en mer fremtidsrettet, fornybar nasjon, sier leder Tone Granaas.

– Det er tydeligvis ikke bare vi som mener tiden er inne for en norsk klimalov, sier WWFs generalsekeretær Rasmus Hansson. Folk vet at når politikere mener at noe er virkelig viktig, enten det gjelder penger, trafikk, helse eller annet, så lovfester de det. Mye av poenget er at lover også gjelder for politikerne selv. De må følge dem, og de kan ikke droppe å håndheve dem, sier Rasmus Hansson.

*Opprop fra norske organisasjoner:

Norge trenger en klimalov
Etter 20 år med norsk klimapolitikk strever vi fortsatt med å hindre at utslippene øker. Men i løpet av de neste tiårene må klimautslippene reduseres kraftig. Dette vil kreve omfattende omstillinger. Norge må forvandles fra utslippsøkonomi til fornybarsamfunn. Ingen av de lovene vi har i dag er egnet til å sikre den omleggingen vi trenger.

JA til en klimalov som:

* lovfester nasjonale klimamål
* sikrer samfunnsutvikling i tråd med klimamålene
* gir langsiktige føringer for næringslivet og samfunnsplanleggere
* sikrer framtidige norske arbeidsplasser
* plasserer ansvar for klimamålene

Vi oppfordrer regjeringen til å sørge for at en norsk klimalov blir utformet og vedtatt så snart som mulig.


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!