Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Engasjement nytter!

Husker du kampanjen vår mot sandblåsing av jeans? Motetrenden som har tatt livet til en rekke arbeidere? Ditt engasjement har gitt resultater! Nesten alle jeansprodusenter og kleskjeder som drev med sandblåsing har nå sagt at de har sluttet, eller snart skal slutte, med denne blekingsmetoden.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Husker du kampanjen vår mot sandblåsing av jeans? Motetrenden som har tatt livet til en rekke arbeidere? Ditt engasjement har gitt resultater! Nesten alle jeansprodusenter og kleskjeder som drev med sandblåsing har nå sagt at de har sluttet, eller snart skal slutte, med denne blekingsmetoden.En strøm av protest-mail fra forbrukerne til kleskjedene, utallige brev til merkevareselskapene, diskusjoner med fagforeninger og frivillige organisasjoner, kontakt med sandblåsingsofre og med leger og deres nettverk, produksjon av dokumentarer, avsløringer, gateaksjoner, intervjuer og debattinnlegg. Omfattende mobilisering i mange land, i samme tidsperiode, med samme budskap og mål.


Dette er kampanjen mot sandblåsing av jeans i et nøtteskall. For noen uker siden skrev jeg i Dagsavisen om hvorfor vi, gjennom Clean Clothes Campaign, har vært med på å starte denne kampanjen: Sandblåsing truer arbeidernes helse og liv.  Det finnes andre metoder for å bleke jeans.

Kampanjen har vært en suksess. Forbrukerne, det vil si dere som leser dette, og makten dere besitter, har vært svært viktig for å få kampanjen på glid. Det er deres engasjement som har gjort at det i det siste ukene har rent inn e-poster til selskapene som ikke har tatt klar avstand fra sandblåsing av jeans. Kleskjedene og jeansprodusentene tar hensyn til de mulige negative reaksjonene fra forbrukerne hvis de ikke slutter med sandblåsing.


Etter at vi og kollegaer i det internasjonale nettverket sist høst begynte å jobbe med denne saken i kulissene – og i de siste ukene som en åpen, forbrukerrettet kampanje – har det skjedd mye: Nesten alle jeansprodusenter og kleskjeder som drev med sandblåsing har nå sagt at de har sluttet, eller i nær framtid skal slutte, med å benytte denne blekingsmetoden. Forbrukere i minst 15 europeiske land er informert om hva sandblåsing av jeans er, og hvilke helseskader arbeiderne utsettes for. Et nettverk av helsepersonell og andre spesialister er i ferd med å bygge seg opp for å diagnostisere arbeidere som lider etter å ha jobbet som sandblåsere. Vårt felles mål er et globalt forbud mot sandblåsing av jeans.

Vi kan ikke ta for gitt at selskapenes løfter om å slutte med sandblåsing blir oppfylt. Vi vil følge hver kleskjede og hver jeansprodusent med argusøyne for om mulig å hindre at flere arbeidere trekkes in i denne livsfarlige jobben.

Kanskje vi trenger ditt engasjement ved en senere anledning? Fint om du stiller!

Innlegget har også stått på trykk i Dagsavisen. 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!