Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

– Hodeløs Burma-investering

Folketrygdfondet har plassert fem milliarder kroner i norske Seadrill. Fullstendig hodeløst, mener Framtiden i våre hender. Seadrill arbeider for den burmesiske militærjuntaen, et engasjement som Regjeringen ber selskapet avstå fra.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Folketrygdfondet har plassert fem milliarder kroner i norske Seadrill. Fullstendig hodeløst, mener Framtiden i våre hender. Seadrill arbeider for den burmesiske militærjuntaen, et engasjement som Regjeringen ber selskapet avstå fra.


hermstad-borsArild Hermstad er svært kritisk til at Folketrygdfondet investerer i Seadrill. (Foto: Lillian Andersen)

Tirsdag 1. mars la Folketrygdfondet fram sine resultater for 2010. Da ble det også kjent at fondet har investert fem milliarder kroner i John Fredriksens selskap Seadrill. Framtiden i våre hender reagerer sterkt på dette. Seadrill ble kåret til årets verste selskap for 2010 på grunn av selskapets samarbeid med militærjuntaen i Burma. Derfor er det uakseptabelt at den norske stat nå investerer i Seadrill - og indirekte støtter den burmesiske militærjuntaen, mener Framtiden i våre hender.

– Seadrill henger mange sjømil etter alle andre norske selskaper når det gjelder etikk. Med åpne øyne bygger selskapet opp det som kan være det mest brutale militærregimet i verden. Hvordan Folketrygdfondet kan ha plassert så store summer i Seadrill, samtidig som Burma-kontraktene renner inn og Utenriksdepartementet ber selskapet stanse oppdragene sine, er et mysterium. Det er åpenbart at Folketrygdfondet ikke har stilt etiske krav til denne investeringen, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Helt siden 1997 har skiftende norske regjeringer krevd at norsk næringsliv må holde seg vekk fra Burma. Likevel deltar en håndfull norske selskaper i landet. Selskapet med det tyngste engasjementet er Fredriksens riggselskap Seadrill.

Framtiden i våre hender har dokumentert at Seadrill og selskapets forgjenger Smedvig var involvert i boreoppdrag i Burma i årene 1998, 2004, 2006, 2008, 2009, 2010 og 2011.

I fjor avslørte Framtiden i våre hender at Seadrill-riggen ’West Triton’ var leid ut til det australske oljeselskapet Twinza Oil, og dette selskapet er operatør for et oljefelt utenfor Burma. Fredriksen-selskapets engasjementer er helt sentrale i regimets gass- og oljeprosjekter, og er med på å sikre militærjuntaen en stabil inntektskilde. Nesten samtlige inntekter fra oljeindustrien forsvinner inn på generalenes hemmelige konti i Singapore.

I januar 2011, skal Seadrill-selskaper ha fått to nye engasjementer i landet. Utenriksdepartementet er svært kritiske.

– Vi ønsker at hverken Seadrill eller andre norske selskap skal bidra til å finansiere et militærdiktatur, uttalte Utenriksdepartementet til Framtiden i våre hender i fjor.

Seadrill har imidlertid en annen oppfatning, og har til norsk presse flere ganger uttalt det er helt uproblematisk å drive næringsvirksomhet i landet.

Les om Folketrygdfondets etiske prinsipper her.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!