Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet ut av regnskogversting

Oljefondet har utelukket et malaysisk hogstselskap på grunn av alvorlige miljøødeleggelser.  – Ikke et øyeblikk for tidlig. Vi forventer flere utsalg av selskaper som ødelegger regnskogen, sier Arild Hermstad.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Oljefondet har utelukket et malaysisk hogstselskap på grunn av alvorlige miljøødeleggelser.  – Ikke et øyeblikk for tidlig. Vi forventer flere utsalg av selskaper som ødelegger regnskogen, sier Arild Hermstad.

oljefondetI fjor gikk penan-folket til sak mot Samling og malaysiske myndigheter for å ødelegge skogen deres. Oljefondet solgte seg ut av Samling i fjor, nå har også et datterselskapet blitt kastet ut.

I all stillhet har Finansdepartementet lagt ut en melding på sine hjemmesider om at det malaysiske selskapet Lingui Developments Berhad er kastet ut fra Oljefondets investeringsportefølje på grunn av alvorlig miljøødeleggelser. Beslutningen skjer på bakgrunn av tilrådningen fra Oljefondets Etikkråd.

Lederen for Framtiden i våre hender mener at det er positivt at nok en miljøversting er ute av fondet, men er sterkt kritisk til norsk dobbeltmoral på området:

– Vi må få slutt på praksisen at Norge med en hånd verner regnskogen og med den andre investerer tungt i selskaper som raserer den samme regnskogen. Listen over selskaper som ødelegger regnskogen i Malaysia og Indonesia er lang, og departementet har fått en lang liste over selskaper som må kastes ut av Oljefondet fra miljøorganisasjonene. Vi forventer nå et rush av nedsalg, sier Hermstad.

hersmtadborsenArild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender. (Foto: Lillian Jonassen)Lingui Developments Berhad driver skogsdrift i tropisk regnskog. Det er et børsnotert, malaysisk skogselskap som blant annet produserer tømmer og treprodukter. Virksomheten inkluderer skogsdrift i naturskog i Malaysia og palmeolje-plantasjer.

Rådet baserer sin tilråding på analyser av satellittbilder og tilgjengelig dokumentasjon og feltbesøk. Lingui Developments Berhad er et datterselskap av det allerede utelukkede selskapet Samling Global Ltd. Ødeleggelsene som datterselskapet Lingui står bak, ble allerede beskrevet i materialet som førte til at Samling ble kastet ut.

Samling Global er en kjent internasjonal versting, og produserer tømmer, kryssfinér, finér og palmeolje. Etikkrådets undersøkelser dokumenterer ulovlig hogst gjennom det som synes å være omfattende og gjentatte brudd på konsesjonsvilkår, forskrifter og andre reguleringer i selskapets skogsdrift i Sarawak (Malaysia) og i Guyana. Det var i august i fjor at det ble kjent at Samling Global endelig var ute av Oljefondets portefølje.

Når det gjelder datterselskapet Lingui ba Finansdepartementet Norges Bank i brev av 5. november 2010 om å selge seg ned i selskapene. Nedsalget av verdipapirer er nå gjennomført. Oljefondet hadde ved utløpet av 2009 aksjer til en verdi av 2,7 millioner kroner i Lingui Developments Berhad, opplyser Finansdepartementet i sin pressemelding.

Finansdepartementet understreker at det ikke på selvstendig grunnlag har vurdert alle enkeltheter i Etikrådets tilråding men finner det tilstrekkelig godtgjort at en investering i selskapet representerer en uakseptabel risiko for brudd på retningslinjene om observasjon og utelukkelse.

- Vi legger merke til at Finansdepartementet har endret sin måte å kommunisere nedsalget på. Vi håper at den reserverte formuleringen som understreker Etikkrådet ansvar for innholdet i tilrådningen, ikke er tegn på en mer lunken støtte til Etikkrådets konklusjoner og nedsalgspraksisen fra finansministerens side, sier Arild Hermstad.


Skrevet av: Pia A. Gaarder


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!