Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Sykt pene jeans

Jeans som ser slitte og kule ut er produsert på en måte som tar livet av arbeiderne som «sliter dem ut» for oss forbrukere.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Jeans som ser slitte og kule ut er produsert på en måte som tar livet av arbeiderne som «sliter dem ut» for oss forbrukere.
Av Carin Leffler, fagrådgiver

Metoden som brukes for å gi jeansklær det attraktive, slitte utseendet, er livsfarlig. Sandblåsing med kvartssand, som utføres manuelt, fører til mye støv og innebærer en stor risiko for at arbeiderne utvikler den uhelbredelige lungesykdommen silikose. Mange dør.

En stor kampanje i regi av det internasjonale nettverket Clean Clothes Campaign er nå satt i gang for å få kleskjeder til å slutte å bruke sandblåsing. Vi er en del av dette nettverket og vil i tida framover legge press på aktører i klesbransjen. Noen selskaper nekter å svare på hvorvidt de benytter produksjonsmetoden eller ikke. Kampanjen vil fokusere på en jeansprodusent og ett luksusmerke. For å oppnå størst effekt er det viktig at dere forbrukere gir kleskjedene en klar beskjed: Aldri mer sandblåste jeans! Sandblåste jeans er billige å lage. Fordi de ser så «ekte» ut er etterspørselen stor og kleskjedene kan ta en høyere pris for dem. Fortjenesten per solgte plagg er stor. Den umenneskelige prisen betales et annet sted.

Det finnes landsbyer i Tyrkia hvor nesten alle menn i arbeidsfør alder har pådratt seg silikose fordi de har jobbet med sandblåsing, noen bare i seks måneder. De lever et liv fylt med angst og fysiske plager; tungpustethet, kronisk hoste, utmatting. Mange lever ikke lenger. 

Kleskjedene sier at de har manglet kunnskap om risikoen knyttet til sandblåsing. Få har jobbet forebyggende for å beskytte arbeiderne. Er det mulig at selskapene, som snakker i store ord om at de driver ansvarlig, ikke visste at sandblåsing fører til livstruende skader? At det i mange europeiske land har vært en forbudt produksjonsmetode i mer enn 40 år?

Uansett hvem som har visst hva – eller bevisst lukket øynene fordi fortjenesten på jeans var viktigere enn menneskeliv: Etter denne kampanjen kan ingen som designer, produserer eller selger sandblåste jeans si: – Dette aaaante jeg ikke noe om!

Dette innlegget har også stått på trykk i Dagsavisen.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!