Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Skagenfondene i regnskogsversting

Skagenfondene er deleier i et beryktet indonesisk papirselskap, kjent for å rive ned Indonesias regnskog.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Skagenfondene er deleier i et beryktet indonesisk papirselskap, kjent for å rive ned Indonesias regnskog.

indahkiat_520-330Her var det en gang regnskog. (Foto: Erik Hagen)

Den norske fondsforvalteren Skagenfondene har investert i et svært omstridt selskap i Indonesia, papirselskapet Indah Kiat. Selskapet er del av den store Sinar Mas-gruppen, ledet av Indonesias nest rikeste mann.

Indah Kiat lager cellulose på en blanding av plantasjeskog og regnskogstømmer. En rekke rapporter dokumenter hvordan Indah Kiat får tak i det billige og kontroversielle råstoffet.

Tømmeret kjøper de inn fra sine søsterselskaper som river ned urørte og unike regnskogsområder. Med en produksjon på opptil 3 millioner tonn papirmasse årlig, er selskapet Indonesias største eksportør av papirprodukter.

Framtiden i våre hender har besøkt ett av områdene som Indah Kiat får tømmeret fra. Feltet som var for fuktig til å bli dyrket opp igjen, står tilbake som et monument over nedhuggingen. Hogsten av regnskogsområdet ble foretatt for få år siden av søsterselskapet Arara Abadi, som har konsesjon i regionen.

Så langt øyet kunne se, stakk det opp stubber av trær. Hele underslaget besto av myk, kullsvart torvmyr. Se video av området på Sumatra til høyre.

Skagenfondenes investering ble foretatt i 2009. De omtalte det indonesiske selskapet å være i en ”meget konkurransedyktig kostnadsposisjon”. 50 millioner kroner plasserte Skagen i selskapet.

De andre selskapene under Sinar Mas-paraplyen driver hogst, kullproduksjon, palmeoljeproduksjon, eiendom og finans. Framtiden i våre hender omtalte i desember gruppens palmeoljeselskap, Golden Agri-Resources. I en ekstern gjennomgang som de selv satte i gang, ble anklagene fra miljøorganisasjonene bekreftet: Selskapet hadde hogget regnskog uten miljøgodkjennelse på åtte av sin elleve konsesjonsområder på Borneo.

indah_kiat_350Utrydningstruet
Organisasjoner som Greenpeace og WWF har utgitt en mengde rapporter som dokumenterer hvordan Indah Kiat får tak i det billige tømmeret fra sine søsterselskaper. Særlig to av Indah Kiats lisensområder på den indonesiske øya er kontroversielle.

For det første påpeker Indonesias miljøbevegelse at selskapets tømmer stammer fra regnskogsområder som fungerer som korridorer for utrydningstruet dyreliv. Disse feltene ligger i Bukit Tigapuluh, et viktig regnskogsbelte på Sumatra. Deler av Bukit Tigapuluh-området er allerede omgjort til nasjonalpark. Skogen er tilhold for 60 pattedyr-arter, blant annet er det ett av de siste stedene hvor man fremdeles kan finne den utrydningstruete Sumatra-tigeren. Men skogsområdene som grenser til parken er altså gjenstand for kjempehogst. Ifølge Greenpeace gjøres nedhuggingen av søsterselskapet PT Artelindo Wiratama. Dette selskapet fungerer som hovedleverandør av tømmer til Indah Kiats fabrikker.

For det andre påpeker organisasjonene at Indah Kiat får tømmer fra områder med uerstattelig regnskog på torvmyrer. På grunn av de enorme karbonutslippene som frigjøres fra torvmyrområder, er det ulovlig i Indonesia å ødelegge regnskog som står på torv dypere enn 3 meter. Men lovverket respekteres ikke, og Indonesia har i dag blitt en av verdens største klimasyndere nettopp på grunn av ødeleggelsen av regnskog på slike torvmyrer.

Allerede i 1999 omtalte Framtiden i våre hender for første gang Indah Kiat i en rapport om norsk næringsliv på Sumatra. Indah Kiat var da blitt ustyrt med teknologi fra Aker. Last ned rapporten Summa Sumatra her.

- Følger med
Skagenfondene uttaler til Framtiden i våre hender at de hittil ikke har vært i kontakt med Indah Kiat om miljøødeleggelsene.

– Vi har i økende grad de siste seks månedene blitt gjort kjent med kritikken og debatten rundt virksomheten til gruppen som Indah Kiat Pulp er en del av. Skagen er opptatt av at de selskapene vi investerer i ikke skal drive bevisst ødeleggelse av miljøet og tar derfor inn over oss nye opplysninger, skriver kommunikasjonsrådgiver Trygve A. Meyer i en epost til Framtiden i våre hender.

Meyer sier det er vanskelig å vite hva som er objektive fakta i saken.

– De synspunkter som har kommet fra miljøorganisasjonene er vinklet ut fra deres perspektiv. Likeledes er Indah Kiat sitt syn vinklet fra selskapets perspektiv. Vi vil i tiden framover fortsette med å søke informasjon for å kunne forme et objektivt syn, skriver Meyer.

Investeringen er gjort i fondet Skagen Kon-Tiki. Per 31. desember 2010 var verdien av aksjeposten økt fra 5indah_kiat2_349-2700 til 54 millioner kroner.

Også Oljefondet investerte i Indah Kiat i løpet av 2009. Investeringen var på 1,1 millioner kroner.Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!