Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

– Før var dette en vakker skog

Indonesias vakre og viktige regnskog forsvinner i et deprimerende raskt tempo. Kecang Rusmadya synes det er trist at norske selskaper er involvert i nedhuggingen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Indonesias vakre og viktige regnskog forsvinner i et deprimerende raskt tempo. Kecang Rusmadya synes det er trist at norske selskaper er involvert i nedhuggingen.

nyindonesiaKecang Rusmayda foran det som en gang var en frodig regnskog. (Foto: Erik Hagen/Framtiden i våre hender)

Indonesiske Kecang Rusmayda står foran det som skulle vært en frodig regnskog. Slik er det ikke lenger. Så langt øyet kan se stikker det opp stubber av døde trær. Underlaget består av myk, kullsvart torvmyr. Hvor er det blitt av det yrende dyrelivet? Hvor er det blitt av de frodige, grønne trærne som er så livsviktige for det globale økosystemet? Trærne som skal hjelpe oss med å stabilisere verdens klima?

De er hugget ned. Av internasjonale selskap mener det er viktigere å tjene mye penger enn å bevare verdens regnskog.

Kecang Rusmadya er fortvilet over det han nå ser.

– Før i tiden var dette området en vakker skog, men da selskapet kom, ødela de skogen for egen vinnings skyld, sier Rusmadya, som jobber i Greenpeace i Sørøst-Asia.

Selskapet han snakker om er papirselskapet Indah Kiat. Selskapet er del av den store Sinar Mas-gruppen, ledet av Indonesias nest rikeste mann. Indah Kiat lager cellulose på en blanding av plantasjeskog og regnskogstømmer. En rekke rapporter dokumenter hvordan Indah Kiat får tak i det billige og kontroversielle råstoffet. Tømmeret kjøper de inn fra sine søsterselskaper som river ned urørte og unike regnskogsområder. Med en produksjon på opptil 3 millioner tonn papirmasse årlig, er selskapet Indonesias største eksportør av papirprodukter. Dette krever naturligvis store mengder råvarer.

Den norske fondsforvalteren Skagenfondene har investert 54 millioner kroner i dette selskapet. Det samme har Oljefondet, som i 2009 investerte 1,1 millioner kroner i selskapet.


Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, mener det er uholdbart at norske selskaper er involvert i denne type selskaper.

– Vi krever at både Skagenfondene og Oljefondet trekker seg ut av dette selskapet. Når det gjelder Oljefondet, så er det paradoks at Norge bruker store beløp på å bevare regnskogen, men samtidig så investerer Oljefondet i selskap som rived ned den samme skogen vi prøver å bevare, sier Arild Hermstad.

Regnskogområdene i Indonesia er svært viktige i kampen om å unngå en global oppvarming.

– Skagenfondene er kjent for å ha fokus på etikk, og de kan ikke være bekjent med en investering som dette. Vi krever at de trekker seg ut av selskapet, sier Hermstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)
indolastebilDet kreves mye tømmer for å produsere papir. (Foto: Erik Hagen/Framtiden i våre hender)

Skagenfondene uttaler til Framtiden i våre hender at de hittil ikke har vært i kontakt med Indah Kiat om miljøødeleggelsene.

– Vi har i økende grad de siste seks månedene blitt gjort kjent med kritikken og debatten rundt virksomheten til gruppen som Indah Kiat Pulp er en del av. Skagen er opptatt av at de selskapene vi investerer i ikke skal drive bevisst ødeleggelse av miljøet og tar derfor inn over oss nye opplysninger, skriver kommunikasjonsrådgiver Trygve A. Meyer i en epost til Framtiden i våre hender.

Meyer sier det er vanskelig å vite hva som er objektive fakta i saken.

– De synspunkter som har kommet fra miljøorganisasjonene er vinklet ut fra deres perspektiv. Likeledes er Indah Kiat sitt syn vinklet fra selskapets perspektiv. Vi vil i tiden framover fortsette med å søke informasjon for å kunne forme et objektivt syn, skriver Meyer.


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!