Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Blackrock: For dårlig, Singsaas!

Finansdepartementet mener at det er helt i orden å beholde Blackrock-aksjer for 4,5 millarder kroner, og det til tross for at investeringsselskapet tilbyr fond som inneholder så å si alle verstingeselskapene som Oljefondet har svartelistet - fra landminer, klasevåpen, atomvåpen til selskaper som bryter menneskerettighetene.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Finansdepartementet mener at det er helt i orden å beholde Blackrock-aksjer for 4,5 millarder kroner, og det til tross for at investeringsselskapet tilbyr fond som inneholder så å si alle verstingeselskapene som Oljefondet har svartelistet - fra landminer, klasevåpen, atomvåpen til selskaper som bryter menneskerettighetene.

Dette fremgår av Framtiden i våre henders avsløring; Oljefondet inn kjøkkenveien i egen svarteliste.

Til Dagsrevyen 30. januar 2011 sier Finansdepartementet ved statssekretær Hilde Singsaas at det må settes noen grenser for hvor vårt medansvar går.

- Helt konkret innebærer det at et selskap må ha reell innflytelse over de uetiske forholdene det er snakk om, for å kunne holdes ansvarlig, sa Singsaas.

Det er helt riktig at Blackrock som investor ikke har direkte innflytelse over selskapene den går inn i og tilbyr i sine fond. Men problemet er at Blackrock - på samme måte som Oljefondet - har full innflytelse over retningslinjene for hvilke selskaper som fondene kan investere i og hvilke de ikke kan investere i.

Mener Finansdepartementet og Hilde Singsaas at det er etisk forsvalig å tilby fond med for eksempel selskaper som produserer folkerettsstridige landminer? Er ikke også dette et uetisk forhold som Blackrock har full innflytelse over?

Blackrock setter sammen fondsporteføljer som tilbys kundene. Og i denne sammensetningen av fondene, kunne selskapet ha valgt en helt annen linje enn det faktisk gjør. På samme måte som Oljefondet har også Blackrock full anledning til å si nei og lage retningslinjer som utelukker verstingene innenfor de ulike sektorene.

Så Blackrock har reell innflytelse og må holdes ansvarlig for sine manglende etiske retningslinjer som gjør at alle verstingene i Oljefondet gjenfinnes i Blackrock porteføljer.

Dersom selskapet hadde hatt noen få etiske kjøreregler, ville Oljefondet unngått å investere i et selskap som tilbyr fond som inneholder et folkerettsstridig selskap som Singapore Technologies. Dette selskapet produserer landminer, og ble i 2001 det aller første selskapet som ble kastet ut av Oljefondet.

Mener Finansdepartementet virkelig at det er greit at Blackrock setter sammen fond som inneholder selskaper som investerer i landminer, og deretter til byr slike fond til sine kunder? Og hvor er Norges Bank? Hvorfor brukes ikke eiermakten til å få Blackrock til å innføre et minimum av etiske retnignslinjer for sine forvaltere? Og hvorfor pålegger ikke Finansdepartementet Norges Bank en slik eierskapsuttøvelse?


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!