Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Meningsløs kjøttpolitikk

I går kom helsedirektør Bjørn–Inge Larsen med de nye offisielle rådene om kosthold. Disse er også godt nytt for miljøet. Mer grønt og mindre kjøtt på fatet, også mindre rødt kjøtt, gir lavere klimagassutslipp, mindre forbruk av importert kraftfor og betyr mindre arealforbruk og mindre dyrelidelse.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

I går kom helsedirektør Bjørn–Inge Larsen med de nye offisielle rådene om kosthold. Disse er også godt nytt for miljøet. Mer grønt og mindre kjøtt på fatet, også mindre rødt kjøtt, gir lavere klimagassutslipp, mindre forbruk av importert kraftfor og betyr mindre arealforbruk og mindre dyrelidelse.

Ikke overraskende er kjøttindustrien i harnisk, og krever rådene omgjort eller fjernet. Reaksjonene er ikke overraskende, i gamle dager protesterte jo også tobakksindustrien her hjemme heftig da myndighetene fant ut at tobakk var usunt. Ikke annet å forvente fra de som gjerne vil selge mer av varene sine, selvsagt.

 

Men det store spørsmålet er om myndighetene selv er klare for å ta folks helse på alvor. Den lovbestemte og statlig gjennomførte satsingen på opplysningskontoret for kjøtt i form av matprat.no er latterlig, både med tanke på miljøet og nordmenns overvekt. Vekk med det, vi har fått nok kjøttprat for lenge siden. Gnålet fra kjøttpusherne om at dette er sunt og godt må snarest bli borte. Det offisielle preget på opplysningskontoret har også sikret kjøttfolket innpass i skolen, stikk i strid med hva den oppvoksende generasjon bør ta med seg i sin kulturelle bagasje. Myndighetene bør også se på støttestrukturen til norske jordbrukere, kunne vi fått et bedre resultat både for miljøet og bøndene dersom landbruksstøtten ble vridd fra kjøttproduksjon til helsefremmende grønnsaker og frukt?


Regjeringen trenger ikke stoppe der, i tillegg til en opprustning av satsingen på frukt og grønt, må de slå ned på matvarekjedenes kjøttpushing. I fjor dumpet de prisene til under selvkost, i konkurransens navn valgte alle å selge kjøttet på billigsalg for å lokke oss til å handle. Resultatet ble dobbelttrist: dårligere kosthold og dårligere miljø. 

Det er på tide med litt sunt og miljøvennlig matprat – ikke bare fra helsedirektøren, men også fra landbruksminister Brekk.

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 38 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -