Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Godt nytt for solenergi i Norge

Enova vil ha svenske priser på vannbåren varme, og lyser ut konkurranse for å halvere prisen her i landet. Vannbåren varme muliggjør energikilder som solfangere, biobrensel og varmepumper.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Enova vil ha svenske priser på vannbåren varme, og lyser ut konkurranse for å halvere prisen her i landet. Vannbåren varme muliggjør energikilder som solfangere, biobrensel og varmepumper.

I dag koster det ca. 600 kr per m2 å installere vannbåren varme i nye boliger i Norge. I Sverige er prisen 325 NOK i følge en ny rapport fra Prognosesenteret.

– Enovas initiativ er viktig og nødvendig. Lavere pris på vannbåren varme vil gjøre solfangere, varmepumper og biovarme mer attraktivt, sier leder i Framtiden i våre hender Arild Hermstad. Vi må få slutt på at oppvarmingen av norske hjem skjer med panelovn og strøm som hovedkilde. Enova bør derfor også øke støtten til husstander som vil satse på miljøvennlige energiløsninger, mener Framtiden i våre hender

Dårligst i Europa på solvarme
Norge er ledende i verden på produksjon av solceller, men på bunn når det gjelder solfangere per innbygger. Sverige og Danmark ligger like langt nord som oss, men svenskene har 13 ganger og danskene hele 28 ganger så mange installerte solfangere per innbygger. Mens vi bare har 2,59 m2 solfangere per 1000 innbygger, har svenskene 33 m2 og danskene 73 m2. Tyskland har 106 m2, mens Østerrike er best i Europaklassen med hele 402 m2, til tross for at landet ikke er blant de sydligste. Israel er verdensledende med hele 727 m2. Klimaverstingen USA har 100 m2, det vil si nesten 40 ganger så mye som Norge.

sol_arild_490_lillian.jpg
– Det er et stort potensiale for solenergi i Norge, og det må bli slutt på myten om at det ikke er noen vits i å utnytte sol til å varme opp vann og boliger her i landet, mener leder i Framtiden i våre hender Arild Hermstad (Foto: Lillian Jonassen)

Hvorfor så mye billigere i Sverige?
– Noe av det viktigste er nok at vi har et kompetanseproblem, som blant annet skyldes at vi sluttet å bygge ut vannbåren varme da oljekrisen kom på 70-tallet. Det kompetansegapet prøver vi nå å gripe fatt i, og dette er ett av tiltakene, sier Roar Grønhaug i Enova til Teknisk Ukeblad.

Konkurransen er delt inn i fire kategorier – kontorbygg med dagens standard (TEK 10), kontorbygg med passivhusstandard, boligblokk med dagens standard og boligblokk med passivhusstandard. Konkurransen ble utlyst på Doffin 20. januar, og har frist for deltakelse 1. april. Enova vil så velge ut 10-12 prosjekter som vil bli presentert på byggmessen Bygg Reis Deg til høsten. Enova vil bidra med finansiering av utviklingsarbeidet i prosjektene som velges ut.

Les Framtiden i våre henders minirapport pdf Stort potensiale for solenergi 268.55 Kb

solenergiMINISe våre temasider om solenergi
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!