Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Derfor bør du velge elbil

Elbil-markedet er i rivende utvikling. Om kort tid vil elektriske biler være et reelt alternativ til Volkswagens Golf, ifølge Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Elbil-markedet er i rivende utvikling. Om kort tid vil elektriske biler være et reelt alternativ til Volkswagens Golf, ifølge Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Mitsubishis i-MIEV.Det er store forventninger til Mitsubishis nye i-MIEV. (Foto: Mistubishi)

Er du en av de som har vurdert å kjøpe elbil, men som ikke helt har våget? Da bør du følge nøye med på elbilmarkedet framover. Det kommer en rekke spennende nyheter både i familiekategorien og i sportsbil- og luksuskategorien.

- Nå satser alle de store bilmerkene på å lage elbiler som minner mer om vanlige personbiler. En trenger ikke vente lenge før elbiler er en seriøs utfordrer til Volkswagens populære Golf, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

NRKs Forbrukerinspektørene viet 19. januar et helt program til elbiler. Framtiden i våre hender og leder Arild Hermstad ble intervjuet i programmet, og du kan se programmet her.

Arild Hermstad oppfordrer nå folk til å følge nøye med på elbil-markedet.

Arild Hermstad.Arild Hermstad har prøvekjørt en i-MIEV og er godt fornøyd.- Det er en bilrevolusjon på gang, og det kommer mange spennende nye biler på markedet, sier Hermstad.

Blant de mer spektakulære nyhetene som er ventet i nærmeste framtid, er luksusbilen fra Tesla. De vil levere en elektrisk sedan på størrelse med en Audi A8, til prisen av en velutstyrt Passat, ifølge Aftenposten. Bilen har en rekkevidde på opp til 480 km, og hurtiglading på 45 minutter (forutsatt kraftig uttak).

- I Norge, så lenge skatt og moms er såpass gunstig på elbiler, vil bilen bli billigere. Tallene er ikke bekreftet, men vi tror det vil begynne rundt 450.000 norske kroner og bevege seg opp til den dyrest modellen til 700.000 kroner, sier Esben Pedersen, salgs og markedsdirektør for Tesla Motors Skandinavia.

Også Mitsubishis i-MIEV er forventet til Norge snart, og det er knyttet stor spenning til denne bilen som har en rekkevidde på 16 mil og en toppfart på 130 km/t.


Arild Hermstad mener familier med to biler bør vurdere å bytte ut minst én av bilene med en elbil allerede. Kjører du elbil, vil du få en rekke fordeler. Her er noen av dem:

 • Det er miljøvennlig. Du kommer tre ganger så langt på samme energimengde på elbil som bil med forbrenningsmotor.
 • Den er fri for eksos.
 • Du kan parkere gratis på offentlige parkeringsplasser.
 • Gratis passering i bomringer, tunneler og broer.
 • Svært lav årsavgift.
 • Fritak fra engangsavgift.
 • MVA-fritak ved kjøp.

Også på familiebilmarkedet kommer det en rekke spennende nyheter framover ettersom alle de store produsentene har begynt å interessere seg for elbiler. Først ute er Mitsubishi, men snart kommer også de andre merkene med sine modeller.

Norge har allerede gode ordninger for elbil-kjøpere. For at det skal bli enda mer attraktivt å kjøpe elbil, krever Framtiden i våre hender imidlertid at myndighetene legger enda bedre til rette for elbiler.

 • Hurtiglading må bli mer tilgjengelig.
 • Politikerne bør komme med langsiktige løfter om syv-åtte år til med fritak for engangsavgift for elbiler.
 • Alternativene til el-biler, fossilt drevne altså, må bli vesentlig dyrere.
 • Flere ladepunkter må settes opp.
 • Fjerne fossile p-plasser i sentrum. Gi de enten til syklister, gående eller sørg for å utelukkende gi plasser til  elbiler i p-hus. Still krav til nye næringsbygg om null fossile p-plasser og bare elbilplasser.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!